Kolem přitom stojí několik desítek rodinných domů. Jejich majitelům se kvůli rozbité silnici otřásá nábytek při průjezdu každého většího auta. Některým dokonce praskají zdi nebo se sesouvají plotové zídky.

Dírám se řidiči vyhýbají až k okraji vozovky, což je nebezpečné hlavně pro chodce. Cyklisté zase trpí, když je na silnici štěrk.

„Nejhorší to je, když kolem projíždějí nákladní auta. I řidič autobusu nadává, že se musí pořád vyhýbat dírám," říká osmdesátiletá Karla Valentová, která v ulici bydlí.

Dobře si pamatuje, když silnice dostala nový asfaltový povrch.

„Bylo to před šedesáti lety. Měla jsem tehdy malou dceru a vozila ji v kočárku. Od té doby se pořád jenom lepí díry, ale nový asfalt sem nikdy nikdo nedal," stěžuje si důchodkyně. Ulicí Jana Žižky přitom jezdí nákladní auta do štěrkovny, kamiony, které z lesa svážejí dřevo, i autobusové spoje.

Osm let marného snažení

Silnice patří Olomouckému kraji. Vedení obce se snaží o nápravu už minimálně osm let. Starosta Pavel Ston opakovaně jednal se správou silnic i politiky.

„Stav té komunikace je tristní, přitom z obou stran stojí rodinné domky, takže občané tlačí na nápravu. Zatím ale vždy zůstalo jenom u slibů, že se bude silnice opravovat," řekl starosta Ston.

Místním už ale došla trpělivost. Sepsali petici adresovanou krajským zastupitelům, v níž poukázali na špatný stav komunikace. Svůj podpis pod ni připojilo 117 občanů.

Úrazy cyklistů, nebezpečí i pro chodce

„Katastrofální stav silnice způsobuje problémy lidem, kteří zde žijí, řidičům, cyklistům i chodcům. Kameny na vozovce byly už několikrát příčinou pádu cyklisty s následky úrazu. Vzhledem k nezpevněným okrajům je komunikace nebezpečná i pro chodce, zvláště školní děti. Trneme hrůzou, kdy se z důvodu zanedbaného stavu komunikace stane velké neštěstí," píše se mimo jiné v petici.

Poslední kapka

Kraj přitom rekonstrukci silnice opakovaně odkládal.

„Lidem praskají zdi, když jedou nákladní auta, třesou se jim v kredenci skleničky. Zatím jsme slyšeli jen ústní sliby, naposledy loni. Letos jsme opět dostali informaci, že se rekonstrukce silnice odkládá, což byla poslední kapka," přiblížil motivy k sepsání petice zástupce petičního výboru a bludovský zastupitel Stanislav Balík.

Dostojí svému slibu tentokrát?

Snaha místních o nápravu měla úspěch. Vedení kraje požadavkům Bludovanů vyhoví a silnice se dočká nového povrchu ještě letos.

„Opravu Olomoucký kraj již delší dobu plánoval a správa silnic zajistila zpracování projektové dokumentace. Na rekonstrukci komunikace využijeme finanční prostředky z přebytku hospodaření loňského roku," slíbil hejtman Jiří Rozbořil v odpovědi petentům.

Uvolnění peněz ještě musejí posvětit krajští zastupitelé. Rozhodovat budou v pátek 29. dubna.

„Přesný termín opravy zatím není stanovený. Bude souviset s výběrovým řízením na zhotovitele," dodala mluvčí kraje Kamila Navrátilová. „Opravdu tomu uvěřím, až uvidím stavební stroje v akci," zůstává přesto stále opatrný Stanislav Balík.