„Ještě před několika lety bylo kolo jediným dopravním prostředkem, který jsme používali. Bez problémů jsem mezi Šumperkem a Bratrušovem brala na kole i malou dceru. Dnes zde cyklistu nepotkáte. Není tu bezpečno. To dokazuje i spoustu křížků, kterých u této spojnice v poslední době přibylo," říká Zdena Kadláčková z Bratrušova, která je učitelkou v šumperské základní škole, kam denně dojíždí.

Tvrdí, že situace se zhoršila poté, co se zavřela silnice přes Červenohorské sedlo. Po jediné spojnici do Jeseníku, která vede přes Bratrušov, jezdí mnohem více kamionů.

„Když se dva nákladní vozy míjejí, není tu už pro cyklistu místo. V létě jsem si to vyzkoušela na vlastní kůži. Jela jsem za kamarádkou, i když jsem šlapala těsně u příkopu, doslova o rameno se mi otřela dodávka, která se míjela s kamionem. Do Šumperku jsem ještě dojela, ale kolo zůstalo u kamarádky ve sklepě a je tam dodnes. Domů mě odvezl manžel autem," dodává obyvatelka Bratrušova.

Na cyklostezku se už moc těší. Její stavba je naplánována na druhou polovinu příštího roku.

Na frekventovaném úseku se už v minulosti stala řada vážných nehod.

„Někteří řidiči si silnici pletou se závodním okruhem, jezdí tu jako blázni. Proto si už nikdo z místních na kole netroufne," popsal situaci Jan Dolejšek, který směrem na Bratrušov jezdí často.

Pět kilometrů

Cyklostezka bude dlouhá zhruba pět kilometrů. Devadesát procent úseku se nachází na území Šumperku. Město proto ponese převážnou část nákladů.

Bylo tomu tak i u předchozích staveb cest pro cyklisty, které vedou do satelitních obcí Dolní Studénky, Nový Malín či Bludov. Každá obec platila jen tu část stavby, která je na jejím území.

Šumperská radnice již jedná s vlastníky pozemků, po kterých povede nová cyklo-stezka spojující Šumperk s Bratrušovem.

Nabízí jim jednotnou výkupní cenu sto korun za plošný metr, což je stejná částka, za jakou se vykupovaly pozemky pro jiné cyklostezky.

Parcely, které patří Olomouckému kraji či státu, město získá zdarma.

Začátek stavby? Za rok

Radnice se bude snažit na cyklostezku do Bratrušova získat dotaci. Ta by mohla pokrýt až pětaosmdesát procent nákladů.

„Dotační tituly budou vypsány na začátku roku 2016. Zahájení stavby je naplánováno předběžně na konec téhož roku," sdělila mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.

O cyklostezce do Bratrušova začala radnice vážně uvažovat loni na podzim, kdy obdržela petici podepsanou pěti sty obyvateli Šumperku a Bratrušova.

Do podobných staveb radnice investovala miliony korun a na jejich stavbu také získala štědré dotace.

Bratrušov je poslední okolní obcí, kam samostatná cesta pro cyklisty nevede.