Město samo se už několik let účastní elektronických aukcí na dodávky zemního plynu a elektrické energie, a podařilo se mu tak dosáhnout výrazných úspor v rozpočtu. Nyní chce dát stejnou šanci i všem občanům.

Město jim zprostředkuje možnost zapojit se do elektronické aukce. Úspory mohou dosáhnout i více
než třiceti procent

Lidé z Mohelnice se tak mohou přidat k domácnostem z Krnova, Opavy, Prahy, Nového Jičína, Otrokovic, Třebíče nebo Litovle, kde už mají s elektronickými aukcemi své zkušenosti.

Například při aukci konané letos v dubnu se podařilo dosáhnout snížení cen za elektřinu o 31,3 procenta a u zemního plynu o 22,5 procenta. „Čím více lidí se do projektu zapojí, tím nižší cena se vysoutěží," popsala princip elektronické aukce starostka Mohelnice Jana Zwyrtek Hamplová.

Mohelnice se inspirovala právě zkušenostmi z jiných měst. „Přestali jsme myslet jen na výhody pro město a chceme dát podobnou možnost i občanům. Proto jsme tuto akci iniciovali a stali se jejími partnery. Věříme, že rodinám v této nesnadné době ušetříme dost peněz. Oslovili jsme firmu s dobrými referencemi a teď zbývá jen jediné – aby občané této možnosti využili," vysvětlila starostka, proč město tuto službu zprostředkovalo.

Pro domácnosti je přitom tato služba zcela zdarma a ani město nebude stát žádné peníze. Firmě, která aukci uspořádá, nebude město za zprostředkování platit ani korunu. Poskytne jen prostor pro kontakt s občany. Provizi pro vítěznou firmu platí vítězný dodavatel.

„Určitě budu uvažovat o tom, že bych se zapojil. Když vidím účet za elektřinu, tak se mně protáčejí panenky. Každá ušetřená koruna je dobrá," řekl Petr Svoboda z Mohelnice.

Podrobné informace, jak se do elektronické aukce zapojit, dostanou obyvatelé Mohelnice v příštích týdnech do svých poštovních schránek.