„Nejbližší bankomat je v Javorníku. Auto nemám, přímý autobus tam jezdí jen čtyřikrát denně. S přestupem trvá cesta jedním směrem někdy skoro i hodinu," popisuje peripetie s dopravou k nejbližšímu stroji na výdej peněz obyvatelka Vidnavy, která se představila jako Marie.

Vidnava přitom zdaleka nepatří k nejmenším obcím na Jesenicku. Město v podstatě tvoří jeden celek se sousední Velkou Kraší, dohromady mají přes dva tisíce obyvatel.

V celém okrese Jeseník existují jen čtyři města a obce, kde si lidé mohou vybrat peníze z bankomatu. Kromě Jeseníku je to Javorník, Zlaté Hory a Lipová-lázně. Vedení Vidnavy se pokoušelo do města získat bankomat několikrát, ovšem neúspěšně.

„Obeslali jsme všechny nejznámější banky, které v České republice jsou. Bohužel nám zatím ani jedna nevyhověla," řekla starostka Vidnavy Eva Pavličíková. Z pohledu bankovních domů totiž ve Vidnavě žije málo obyvatel a na zařízení by tak připadl malý počet transakcí.

Poprvé se starostka pokoušela bankomat do města dostat zhruba před pěti lety, podruhé loni na podzim. Své úsilí vedení města nevzdává. Bankovní domy osloví se společnou žádostí několika samospráv.

„Nyní jsme se spojili s paní starostkou Kočí z Velké Kraše. Zkoušíme prosadit společnou žádost města Vidnavy, Velké Kraše a Staré Červené Vody," řekla Pavličíková.

Podobně jako ve Vidnavě usilovali o bankomat i ve Starém Městě. Poprvé zde fungoval pouhých osmnáct měsíců. V červnu 2009 jej zničili lupiči, kteří se ho pokusili ukrást. Zařízení se pak nedočkalo obnovy kvůli malému počtu výběrů, město na něj muselo doplácet přes sto tisíc korun ročně.

Od března loňského roku si ve Starém Městě mohou jeho obyvatelé a turisté hotovost opět vybrat. Z iniciativy samosprávy do města umístila svůj bankomat s nepřetržitým provozem Československá obchodní banka.

V nejbližších dnech budou představitelé radnice se zástupci banky o budoucnosti bankomatu ve městě jednat. Podle smlouvy v současnosti samospráva na jeho provoz doplácí pět tisíc korun měsíčně.

Vedení města chce zařízení ve městě udržet. „Pro turisty i místní je to určitě přínos," poznamenala starostka Starého Města Vlasta Pichová.