Radnice má v plánu sídliště, kde žije téměř dva a půl tisíce lidí, zrevitalizovat. Zeptala se proto jeho obyvatel, v čem vidí největší nedostatky, co by zlepšili a co se jim naopak líbí.

„Na dětském hřišti by to chtělo přidat lavičky. Jsou tam jen dvě, a když se sejde víc maminek, nemají si kam sednout. Přivítala bych i víc dětských atrakcí. Taky mi vadí přerostlé břízy. Padá z nich pyl a jehnědy a je z nich nepořádek," zmínila se například mladá maminka Petra Dvořáková.

Právě stav zeleně lidé zmiňovali velmi často. Břízy, které zde vysázeli v sedmdesátých letech, když se sídliště stavělo, jsou už přerostlé. Při větším větru z nich padají větve, na balkony a okna sedá pyl, který je navíc silným alergenem. Část stromů už nechalo město pokácet, celková obnova zeleně je ale na začátku.

Petra Dvořáková ale na sídlišti vidí i pozitivní věci.

„Bydlí se tady docela dobře. Výhodou je, že máme vše při ruce – obchod, školku a školu i lékaře," dodala.

„Mezi dalšími návrhy, které lidé zmiňovali, bylo například vybudování náměstíčka před základní školou, rekonstrukce školního hřiště a jeho otevření pro veřejnost nebo vytvoření relaxační zóny u mateřské školy Severáček," zmínil Dalibor Bartoň, který má na radnici na starosti přípravu projektů.

Vyjít veřejnosti vstříc

Velké starosti dělá obyvatelům Severovýchodu parkování. Když přijedou z práce k večeru, musejí často kroužit kolem domů, než najdou volné místo.

„Je to asi problém všech sídlišť. V době, kdy se stavěla, nikdo nepočítal s tím, že každá domácnost bude mít auto nebo i dvě," podotkl starosta Zábřehu František John.

Odpoledne nápadů, na němž měli lidé možnost přispět k vylepšení okolí svých domů, bylo prvním krokem v přípravě modernizace sídliště.

„Naší snahou je, aby se lidé sami snažili tvořit prostor, v němž žijí. Následovat bude dotazník, který dostanou všichni obyvatelé sídliště do svých poštovních schránek," vysvětlil Dalibor Bartoň.

Projektanti pak nápady vyhodnotí a zpracují. „Budeme se snažit vyjít veřejnosti maximálně vstříc," slíbil starosta John.

„Například přerostlé stromy by měly nahradit hodnotnější stromy s nižším vzrůstem," dodal.

Náklady? Desítky milionů

Než se ale začne s proměnou sídliště, bude to ještě trvat. Následovat bude stavební řízení, které u tak velké akce potrvá minimálně dva roky. Náklady půjdou určitě do desítek milionů korun.

Město chce využít možnosti získat dotace, které pro revitalizaci sídlišť poskytuje ministerstvo pro místní rozvoj.

Největší zábřežské sídliště se stavělo od poloviny sedmdesátých let. Zajímavostí je, že už v plánech stavařů neslo nynější název Severovýchod.

Po dokončení ale dostalo jméno po komunistickém politikovi a nástupci Klementa Gottwalda v prezidentské funkci Antonínu Zápotockém. Ke svému původnímu názvu se vrátilo až po sametové revoluci.