Letos v dubnu nemělo v okrese Šumperk práci 6451 lidí, v okrese Jeseník 2717 osob. To je nejméně za posledních pět let.

Dalším dobrou zprávou je fakt, že roste počet volných míst. Na konci dubna úřad práce v Olomouckém kraji evidoval 694 volných pozic pro kvalifikované dělnické strojírenské profese, což tvoří třináct procent z celkové nabídky. Bezmála osm set míst bylo v kraji k dispozici pro uchazeče se základním vzděláním a pro pomocné profese.

„Naopak zájemcům s vyšším vzděláním byla k dispozici zejména místa techniků v různých průmyslových oborech," uvedl analytik krajské pobočky úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Menší nabídka uchazečů na trhu práce přináší problémy některým firmám. Ty teď těžko získávají nové zaměstnance, zejména v technických profesích.

„Sehnat kvalitní dělníky je nyní na Šumpersku problém. Nabírat je budeme i v budoucnu, takže už spolupracujme se školami a učilišti v regionu. Už také nabídky práce avizujeme v jiných regionech, například na Rýmařovsku," uvedla nedávno mluvčí podniku Pars nova Jana Kaněvová.

Odborníci z úřadu práce mají pro lidi, kterým se dosud nepodařilo najít práci, dobrou zprávu. Šanci budou mít v příštích měsících. „V květnu a červnu očekáváme další výraznější pokles nezaměstnanosti," uzavřel Jaroslav Mikšaník.