„Letos jsme vybudovali nové chodníky, bezbariérové výjezdy. Lidé na vozíčku nebo s kočárkem se dostanou všude. Od podzimu jsme dělali celou tuto část,“ ukazuje na voliéry a ubikace pro zvířata Petr Augustýn z Faunaparku v Lipové.

Návštěvníci soukromé zoo premiérově uvidí dva druhy drápkatých opic. Ty spolu s dalšími zvířaty obývají nově vybudovanou část parku.

„Tady jsou kosmani zakrslí, tímhle tunelem jdou lvíčci zlatohlaví, tady jsou tamaríni pinčí. Nahoře žijí papoušci. Těm po otevření parku jen otevřeme okýnka a vyletí ven,“ popsal Petr Augustýn.

Turisté v Jeseníkách - květen 2020. Ilustrační foto
Jeseníky zaplňují turisté, lékaři ošetřují desítky zlomenin i úrazů hlavy

Zahájit sezonu se v Lipové původně chystali začátkem dubna. Záměr však zhatila koronavirová omezení. Nucená uzávěra ukrojila Faunaparku velkou část ročních příjmů. Ztráty se šplhají do statisíců korun. I bez návštěvníků má park náklady, zejména na energie na vytápění a na krmení pro zvířata.

„Díky mé ženě jsme měli vytvořenou rezervu, ta ale vše nepokryla. Udělali jsme výzvu na adopci zvířat, předplatné vstupenek, vouchery na ubytování. Spousta lidí dovezla pro zvířata ovoce a zeleninu, jedna drůbežárna nám dala šest set kilo masa,“ vyjmenoval některé ze způsobů, jak zoo překonala koronavirová omezení, Petr Augustýn.

Návštěvníci lipovské zoo uvidí přes čtyřicet druhů zvířat. Celkem v ní žije na sto padesát jedinců. Mezi nimi řada čerstvých přírůstků, například malí klokani nebo labutě. Nedávno se zde narodilo také kotě pumy jménem Bali.

Faunapark v Horní Lipové
Faunapark v Lipové má status zoo, zatím na dva roky