Do Vánoc má zmizet polovina z osmnácti stromů, na jaře pak zbytek. Nahradí je nová výsadba. Z parčíku uprostřed náměstí pak zmizí jen několik nejvíc poškozených stromů. Akce je součástí revitalizace centra města.

Rozhodnutí zastupitelstva se od začátku září snaží zvrátit majitel hotelu na náměstí Jan Konečný. Zpochybňuje argumenty, které mluví pro kácení přestárlých stromů, a potřebné zásahy vedoucí k zachování alespoň části lip je dokonce ochoten uhradit z vlastní kapsy.

„Z odborného posudku vyplývá, že stromy jsou velmi poškozené. Některé jsou napadeny hnilobou, mají praskliny, uvnitř jsou duté a zatéká do nich voda. Stavební úpravy povrchu náměstí navíc naruší kořenový systém. Nezbývá, než lípy skácet,“ řekl starosta Ctirad Lolek (Nezávislí demokraté). Dodal, že nakonec zůstane zřejmě stát jedna krajní lípa jako ukázka původní výsadby.

Jan Konečný upozorňuje na jinou část posudku. V ní autor Luboš Čech zdůrazňuje historickou hodnotu stromořadí a doporučuje jeho postupnou obnovu. Nejméně polovina lip by podle něj mohla plnit svou estetickou a psychologickou funkci ještě několik desítek let.

K podobnému závěru došel i druhý posudek odborné firmy z Litomyšle, který na vlastní náklady objednal Jan Konečný. Vozovku je podle něj možné rekonstruovat tak šetrně, aby to stromům neublížilo.

Konečný se obrátil dopisem na všechny členy zastupitelstva. Minulý týden je na zasedání osobně požádal, aby kácení ještě jednou zvážili.

„Byl to můj poslední zoufalý pokus. Nemám radním za zlé, že chtějí obnovit náměstí, ale kácení je nevratný krok a podle mého názoru krok chybný. Ty stromy se nemohou bránit. Nechal bych je dožít. Když zmizí, bude to velmi nepříjemný zásah do náměstí,“ řekl Jan Konečný.

Nelíbí se mu, že se radnice zaštiťuje anketou, kterou letos uspořádala. Odpovědělo 130 lidí, z nichž 83 bylo pro kácení, 23 pro zachování aleje a 24 pro postupnou obnovu.

„Sto třicet odpovědí v třítisícovém městě o ničem nevypovídá. A lípy ještě stojí, pořád je šance je zachránit a udržet při životě,“ obhajuje prastaré stromořadí Jan Konečný.