Na jeho místě začne ještě letos vyrůstat moderní termální park s krytým i venkovním bazénem a rozsáhlým zázemím. Bude jediný svého druhu v republice; nejbližší konkurenci bude mít na Slovensku.

„Od října by měly začít demoliční práce a hrubé úpravy terénu. V prosinci pak, dovolí-li to zima, se začne stavět," sdělil obchodní manažer lázní David Křepský.

Dodal, že do konce září bude termál fungovat už jen v omezeném režimu a za relativně příznivého počasí. „Otevřeme, jakmile bude trošku hezky, proto je potřeba sledovat web lázní, kde návštěvníci najdou potřebné informace," řekl manažer.

Pacienti, kteří momentálně v lázních pobývají, o chystané destrukci bazénu vědí a dlouholetí věrní klienti pociťují nostalgii. Například Josef Zajíc z Žatecka, který se tu léčí s vzácným nervosvalovým onemocněním. Jezdí sem rok co rok už patnáct let a letošní sedmitýdenní pobyt mu končí v sobotu.

„Kolikrát jsme se rozhlíželi po bazénu s pobaveným úsměvem, protože trochu připomíná starodávné plovárny, ale teď mě bere nostalgie. Mám pocit, že areál s novou moderní tváří ztratí kouzlo a osobitost. Ale samozřejmě jsem na jeho novou tvář hodně zvědavý," řekl Josef Zajíc.

Jaká ta nová podoba bude? Areál tvoří půlkruhová dvoupatrová budova, k níž přiléhá krytý bazén. Ten bude mít malou vnější část spojenou s interiérem průplavem, takže zaplavat si venku bude možné i v zimě. Velký venkovní bazén se bude napouštět jen v létě. V půlkruhové budově mají být šatny, sauny, masáže a další wellness procedury a také restaurace.

„Celé by to mělo být ve stylu rakouských lázní Laa an der Taya. Krytý bazén bude mít členitý prostor s různými zákoutními a lavicemi, kde bude možné ve vodě sedět i ležet. Chybět nebudou ani brouzdaliště pro děti," informoval jednatel lázní Martin Plachý.

Zatímco dnešní termální koupaliště navštíví za sezonu kolem čtyřiceti tisíc lidí, po dostavbě vodního centra by jich mohlo být až sto tisíc.  V létě by měl areál pojmout najednou až 1400 návštěvníků.

Otevření se předpokládá do příští letní sezony, záleží na tom, jak drsná bude zima, zda mrazy práce nezastaví. Investorem projektu za asi 72 milionů korun je společnost Lázně Velké Losiny.  Výstavbou termálního parku se snaží přitáhnout nové klienty z řad samoplátců, a překonat tak propad, který nastane po omezení indikací, na které mohli pacienti dostat lázně plně hrazené pojišťovnou.

Velkolosinské lázně jsou od roku 2008 součástí řetězce lázeňských a wellness hotelů společnosti Royal Spa. Ta už do lázní mohutně investovala. Zrekonstruovala vilu Gazárku, hlavní pavilon Elišku a největší pavilon Šárku. Zároveň zadala velkou architektonickou studii celých lázní. Její součástí je i futuristická kolonáda, apartmánové domy a nová podoba dnes zavřeného pavilonu Božena. Ten přijde na řadu hned po dostavbě termálparku.

Lázně ve Velkých Losinách využívají sirnou vodu, která se čerpá z hloubky 1200 metrů, na vstupu má 36 až 37 stupňů Celsia. Pobyt v ní přispívá k relaxaci a uvolnění svalstva, odstraňuje křeče ve svalech a upravuje termoregulaci.

Termální park ve zkratce

Rozloha: 6000 m2
Bazény: krytý i venkovní
Náklady projektu: 72 mil. Kč
Z toho dotace: 28 mil. Kč
Zahájení stavby: říjen 2012
Dokončení: léto 2012
Investor: Lázně Velké Losiny s.r.o