„Za tyto peníze se nám podaří opravit vstupní část a obnovit přístup do místností v patře, kde kdysi býval byt rabína. Teď se tam dá dostat jen po žebříku z chodby,“ řekl starosta Loštic Ctirad Lolek (Nez. demokraté).

Oprava umožní zprovoznit nejen dvě místnosti v patře, ale i další dvě v přízemí. „Využijeme je jako pracovnu, knihovnu a studovnu a také jako základnu pro naše vzdělávací programy,“ uvedl Luděk Štipl ze společnosti Respekt a tolerance, která se zabývá historií židovských obcí v regionu a v synagoze už uspořádala řadu výstav.

Právě díky jejím aktivitám se daří peníze na opravu získat. Předtím zela památka pětadvacet let prázdnotou. Zatím poslední díl oprav prodělala na konci roku 2006, kdy dostala novou střechu. „V další fázi opravíme fasádu a pak interiér modlitebny včetně obnovy zbourané přístavby - rabínského domu. Celkové náklady odhadujeme na deset milionů korun,“ sdělil Lolek.

Po završení oprav má památka sloužit nejen uložení sbírek a vzdělávacím programům Respektu a tolerance, ale také výstavám a koncertům, protože sál má vynikající akustiku.

Synagoga byla postavena v klasicistním stylu v letech 1805 a 1806 na místě, kde stávala původní dřevěná modlitebna. Svému účelu sloužila jen do německé okupace v roce 1939. Později v ní byly sklady, po válce i hudební škola a muzeum.