Letošní nová výstava je věnovaná další spisovatelce se vztahem k regionu – Marii Ebnerové z Eschenbachu, rozené Dubské. Spolek Respekt a tolerance, který mapuje židovskou historii v regionu, zjistil, že tato významná spisovatelka přijížděla na návštěvy ke svému mladšímu nevlastnímu bratrovi, hraběti Viktoru Dubskému, jenž v té době vlastnil žádlovické panství a zámek.

„Našli jsme několik podobností, které obě dámy spojují, i když každá vyznávala jiné náboženství. Marie Ebnerová podobně jako Fanny Neuda čerpala často náměty z moravského venkova. Zaměřovala svoji pozornost na osudy a příběhy chudých lidí, zasazovala se o sociální spravedlnost, kritizovala a odsuzovala i jednání aristokracie, přestože sama patřila do šlechtického stavu," přiblížil spisovatelčinu osobnost a dílo Luděk Štipl z Respektu a tolerance.

Letos si navíc připomínáme sto let od jejího úmrtí. V Rakousku vydali už třetí poštovní známku s portrétem spisovatelky, která byla v roce 1911 nominovaná na Nobelovu cenu za literaturu. U nás ale upadla v zapomnění, přestože často mířila na letní pobyty na Moravu a inspirovala se zde.

Proč ale vystavují o německé katolické šlechtičně právě v synagoze?

„K hlavním důvodům patří její postoje, názory a činy. Vystupovala proti rasové i náboženské nesnášenlivosti. Zapojila se do mírových snah a hnutí i do boje proti válkám a zbrojení," vysvětlil Luděk Štipl.

S předstihem dvou desetiletí tušila, že dojde k první světové válce, a snažila se této katastrofě zabránit. Odsuzovala nenávistný nacionalismus, odmítala antisemitismus a aktivně proti němu bojovala.

Nová expozice bude v loštické synagoze k vidění do konce srpna. Vernisáž se koná ve čtvrtek 30. června od sedmnácti hodin a zpříjemní ji hudba starých mistrů v podání irského seskupení Bohemian Strings. Zazní dokonce i skladby spisovatelčina manžela Moritze Ebnera von Eschenbach, který zhudebnil mnohé její básně.