Stojíme na prahu letošní lyžařské sezony v Jeseníkách. I když se kvůli nedostatku zatím nerozjedou zatím vleky v Andělské Hoře, Suché Rudné, Vrbně pod Pradědem a ani v Ludvíkově. Na Ovčárně pod Pradědem ve čtvrtek 12. prosince spustili šestisetmetrovou sjezdovku C u Hotelu Figura. O víkendu pojedou rovněž vleky C, Malý Václavák i Velký Václavák. Pod Pradědem panují ideální lyžařské podmínky jak pro sjezdaře i běžce.

„Sjezdovky denně upravujeme. Strojově je upravená i trasa na Švýcárnu. Lyžování je u nás na výhradně přírodním sněhu bez čekání," ujistil provozovatel areálu Josef Figura.

Sezona začíná taktéž v Karlově

Do provozu uvedou v pátek 13. prosince i vleky v Malé Morávce, Karlově pod Pradědem. Oficiálně spustí v areálu Myšák zmodernizovaný vlek. „Od 14 hodin budete mít možnost nahlédnout do prostor lanové dráhy a prohlédnout si nové prostory zázemí areálu," pozval ředitel Ski areálu Myšák Jaroslav Lukeš. Myšák nabízí turistickou, tedy modrou sjezdovku vhodnou zejména pro začínající lyžaře a rodiny s dětmi.

„Areál nabízí na dva a půl kilometru sjezdových tratí všech druhů obtížnosti," sdělil Lukeš, který si cení spojení většiny provozovatelů lyžařských areálů z Malé Morávky, Karlova pod Pradědem i Dolní Moravice v jednotný odbavovací systém. Připravují dokonce systém, jenž umožní lyžařům, aby se bez vyzutí lyží dostali na jednu permanentku do jakéhokoliv areálu, který je součástí jednotného systému.

Kdo se zapojil do systému

Pod hlavičku sdružení Ski Jeseníky Malá Morávka – Karlov spadá hned šest areálů se šesti sedačkovými lanovkami, patnácti vleky, více než dvaceti kilometry sjezdovek a osmdesáti kilometry upravovaných běžeckých tras. Mezi areály jsou jen krátké vzdálenosti, přenosné jízdné na permanentku umožňuje lyžařům volný pohyb kdekoliv. „Z Ostravy Poruby jsou tady lyžaři rychleji, než v Beskydech," řekl morávecký starosta Ondřej Holub.

V systému je i dolnomoravický Skiareál Avalanche, Ski Karlov a Ski areál Kopřivná. Jen Kazmarka a Pawlin se do systému nepřihlásili.

„Pro letošní rok jsme vyslyšeli Vaše prosby a večerní lyžování si budete užívat na čtyřsedačce a sjezdovce o celkové délce tisíc tři sta padesát metrů," lákal turisty do Jeseníků spolumajitel areálu na Kopřivné Karel Ležatka. Návštěvníci se mohou těšit na obří snowtubingovou arénu se dvěma sjezdy, nové dětský park a večerní lyžování pod novými reflektory. „Stali jsme se letos nejdelší osvětlenou sjezdovkou na Moravě, trumfli jsme Přemyslov," sdělil Ležatka.

V Malé Morávce a Karlově pod Pradědem prostě letos dobudovali největší lyžařské středisko v Česku, bráno měřítkem absolutní přepravní kapacity pětadvaceti tisíc osob na hodinu dnes již reálně fungujících šesti lanových drah a řady lyžařských vleků. Další informace o zimní sezoně v Jeseníkách přineseme v následujících dnech.