Jedna z maškar sázela všem na tváře šmouhy. Karkulka rozdávala koláčky. Byla dokonce v takovém zápalu, že na cestě začala stopovat auta a obdarovávala překvapené řidiče.

Zejména muži viděli rádi starostu Vápenné Leoše Hanniga, který jako přírodní lék rozléval domácí slivovici. „V tomto regionu nemá masopust tradici. My jsme hledali formu, při které by se mohli lidé zapojit do zábavy, a jsem rád, že se to chytlo a lidem se to líbí,“ řekl Hannig.

Průvod však byl jen začátkem celodenního veselí. Na účastníky masopustu totiž čekalo rožněné prasátko, uzená žebra, zabijačkové speciality a taneční veselice. „Já jsem pro každou legraci. Jsem milovnice recese,“ řekla čarodějnice Hana Gwurdová.

Zprávy o tom, že se ve Vápenné dá zažít legrace, přesáhla už hranice regionu. Přitom tento ročník byl teprve druhým v pořadí. „Jedeme sem s tím, že tady něco zažijeme. Přímo si to přejeme. Ale museli jsme pátrat, abychom zjistili, kam se máme vydat,“ svěřila se Pavla Houžvičková z Poděbrad, která je na léčení v lázních v Lipové.

Spolu s přáteli dokonce kvůli masopustu vykoupila second – hand. „Když masopust, tak musí být maska. Museli jsme si narychlo něco pořídit. Jsem ráda, že se vrací doba, kdy se lidé scházejí a mají k sobě blíž. Je tu bezvadná nálada,“ řekla Houžvičková. Její přítelkyně převlečená za vodníka Česílka s ní jen souhlasila.

Masopust na Olomoucku - přeštěte si ZDE