Populární mateřinka v blízkosti centra tak může navýšit počet až na sto deset dětí.

Ze strany rodičů je o toto předškolní zařízení velký zájem.

Nyní se podařilo dokončit nový pavilon, který navazuje na předchozí stavební úpravy. V něm se nacházejí dvě oddělení Samotnou stavbu doprovázely velké peripetie.

Mateřská škola Pohádka v Šumperku slavnostně otevřela svou přístavbu. Slouží dětem dvou oddělení.

Slavnostní otevření přístavby mateřinky Pohádka v Šumperku. Foto: DENÍK/Petr Krňávek

Komplikace při výstavbě

Zakázku na přístavbu loni získala v soutěži firma Obchodní centrum SAN, zřejmě si však ukousla příliš velké sousto a nebyla schopná dodržet domluvené termíny. Radnice jí vypověděla smlouvu.

„V listopadu jsme chtěli začít s přípravami na kolaudaci plánovanou na konec roku, jenže firma stačila do té doby dokončit pouze hrubou stavbu. Poprvé v historii muselo město odstoupit od smlouvy o dílo. Další řešení byla složitá a velmi náročná na koordinaci," uvedl šumperský místostarosta Tomáš Spurný.

Nový pavilon pak rychlým tempem dobudovala firma Prumhor, do užívání ho předala s pětiměsíčním zpožděním na konci května.

„V provizoriu jsme byli od září, takže jsme museli rodičům vysvětlovat, proč se ještě protáhne. Někteří byli rozhořčení, ale vedení města jim situaci vysvětlilo," uvedla ředitelka mateřinky Pavlína Bošková.

Město už podruhé navýšilo kapacitu mateřinky v Nerudově ulici z důvodu, aby prostory vyhovovaly hygienickým normám. Nové křídlo z druhé strany původní budovy se přistavilo už před dvěma lety.

Záložní varianta existuje

V Šumperku se v posledních letech daří uspokojovat požadavky rodičů, kteří své ratolesti chtějí umístit do předškolního zařízení.

„Počet míst v mateřských školách odpovídá poptávce," uvedl tajemník městského úřadu Petr Holub.

Pokud by zájem o místa ve školkách vzrostl vzhledem k tomu, že je mohou navštěvovat i děti dvouleté a také se stala povinná docházka rok před nástupem do základní školy, v záloze je ještě rezerva. Tou je takzvaná „zelená škola" v Temenické ulici, která je nyní nevyužívaná. (hak)