VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Maturanti připravili gastronomické toulky

Jeseník /FOTOGALERIE/ – Co se nejčastěji vaří v Řecku, na čem si pochutnávají v Anglii, čemu dávají přednost mlsné jazýčky Švýcarů, Rusů a co nejčastěji servírují Češi?

10.11.2010
SDÍLEJ:

Gastronomické toulky v podání studentů hotelové školy v JeseníkuFoto: DENÍK/Danuše Krčová

Na podobné otázky dostali odpověď návštěvníci Hotelové školy Vincenze Priessnitze v Jeseníku, která pořádala gastronomické toulky.

„Studujeme cestovní ruch, jsme gastronomická škola a jezdíme na stáže do zahraničí. Proto jsme si jako téma presentace naší školy, na kterou k nám přicházejí rodiče a budoucí studenti, zvolili gastronomické toulky,“ uvedla Marie Kubelková za maturanty, pro které byla příprava prezentace školy praktickou částí maturity.

Studenti měli za sebou víkend plný vaření. Pro kavárnu pekli vládní rohlíčky, míša řezy, větrníky a další dobroty. V koutku ruské kuchyně nabízeli pelmeně, prostřené tabuli vévodil borš a další speciality. U švýcarského stolu si návštěvníci mohli pochutnat zejména na sýrech.

Komu tento výlet nestačil, mohl si zajít na flambovanou palačinku nebo si ji pod dohledem profesionálů sám připravit.

Cílem studentů bylo ukázat školu v co nejširším úhlu pohledu. Hotelová škola nabízí možnost vzdělání i v barmanském, baristickém nebo someliérském kroužku.

Proto maturanti nezapomněli ani na milovníky drinků, kávy, či vína. V someliérském koutku se dokonce otevíralo šampaňské šavlí.

„Tato technika pochází z Francie, praktikoval ji Napoleon Bonaparte. Když táhl na Moskvu, chtěl slavit vítězství sektem. V Rusku ale byla zima a sekt byl silně podchlazený, takže láhev nešla otevřít běžným způsobem. Bonaparte tehdy použil poprvé k jejímu otevření šavli,“ vysvětlila studentka Anna Johanová historii mistrovského kousku rodičům, kteří se rozhodovali, zda na její školu přihlásí své děti.

Součástí dne otevřených dveří byla i barmanská šou a závody v míchání drinků. Zde si svůj první křest před porotou a diváky odbyli zejména studenti prvních ročníků.

„Chodím do barmanského kroužku. Míchání drinků mě moc baví. Do soutěže jsem se přihlásila, abych si vyzkoušela, zda na to mám,“ usmála se při přípravě ozdob pro drinky Štěpánka Kleiblová.

Autor: Danuše Krčová

Oznámkujte článek známkou jako ve škole (z jedné IP adresy můžete opakovaně hlasovat vždy po hodině)

1

20 %

1*

40 %

2

20 %

3

0 %

4

0 %

5

0 %

-5

20 %

Hlasovalo: 5

Anketa byla ukončena

10.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Asi nejmladší "volič" v Kopřivné na Šumpersku, patnáctiměsíční Jakub.
71

Volby táhly, Šumpersko a Jesenicko má šanci na své poslance

Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ
3

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

V mlze se na Mohelničáku srazily dva kamiony

Dva kamiony se srazily v pátek 20. října ráno na hlavním tahu mezi Studenou Loučkou a Moravskou Třebovou.

Rozloučili jsme se

Týdenní informační servis pohřebních služeb ze Šumperska a Jesenicka.

4. kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Babí léto si o víkendu neužijeme, neděle proprší

Zatímco v pátek se teploty ještě vyšplhají ke dvacítce, o víkendu klesnou až k 10 stupňům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení