Na podobné otázky dostali odpověď návštěvníci Hotelové školy Vincenze Priessnitze v Jeseníku, která pořádala gastronomické toulky.
„Studujeme cestovní ruch, jsme gastronomická škola a jezdíme na stáže do zahraničí. Proto jsme si jako téma presentace naší školy, na kterou k nám přicházejí rodiče a budoucí studenti, zvolili gastronomické toulky,“ uvedla Marie Kubelková za maturanty, pro které byla příprava prezentace školy praktickou částí maturity.
Studenti měli za sebou víkend plný vaření. Pro kavárnu pekli vládní rohlíčky, míša řezy, větrníky a další dobroty. V koutku ruské kuchyně nabízeli pelmeně, prostřené tabuli vévodil borš a další speciality. U švýcarského stolu si návštěvníci mohli pochutnat zejména na sýrech.
Komu tento výlet nestačil, mohl si zajít na flambovanou palačinku nebo si ji pod dohledem profesionálů sám připravit.
Cílem studentů bylo ukázat školu v co nejširším úhlu pohledu. Hotelová škola nabízí možnost vzdělání i v barmanském, baristickém nebo someliérském kroužku.
Proto maturanti nezapomněli ani na milovníky drinků, kávy, či vína. V someliérském koutku se dokonce otevíralo šampaňské šavlí.
„Tato technika pochází z Francie, praktikoval ji Napoleon Bonaparte. Když táhl na Moskvu, chtěl slavit vítězství sektem. V Rusku ale byla zima a sekt byl silně podchlazený, takže láhev nešla otevřít běžným způsobem. Bonaparte tehdy použil poprvé k jejímu otevření šavli,“ vysvětlila studentka Anna Johanová historii mistrovského kousku rodičům, kteří se rozhodovali, zda na její školu přihlásí své děti.
Součástí dne otevřených dveří byla i barmanská šou a závody v míchání drinků. Zde si svůj první křest před porotou a diváky odbyli zejména studenti prvních ročníků.
„Chodím do barmanského kroužku. Míchání drinků mě moc baví. Do soutěže jsem se přihlásila, abych si vyzkoušela, zda na to mám,“ usmála se při přípravě ozdob pro drinky Štěpánka Kleiblová.