„Horší to bývá v létě. To se tady váleli zfetovaní lidé u kapličky. Během deseti minut přijeli policisté a zpacifikovali je. Museli si po sobě všechno uklidit, bylo tady spousta flašek, vršků," říká starší žena, která žije v centru Hanušovic. Policii volává i v noci, když skupinky opilých lidí chodí z hospod a dělají nepořádek.

Podle Hanušovických problémy souvisejí zejména s podniky a restauracemi, které ve městě provozují vietnamští majitelé. Některé z nich měly otevřeno téměř nepřetržitě.

Hanušovičtí zastupitelé přijali na konci srpna dvojici vyhlášek, která má pomoci problémy řešit. První z nich reguluje pití alkoholu. Od října už není možné popíjet například před supermarketem v centru města, na dětských hřištích, před budovou městského úřadu a policie, na prostranství před nádražím nebo u kaple na Školní ulici.

Druhá z vyhlášek se zaměřuje na veřejný pořádek. Stanovuje mimo jiné zavírací hodiny restaurací. Podniky na ulicích Hlavní a Školní musí ve všední dny zavírat ve 23 hodin. V pátek, v sobotu či před volným dnem mohou zůstat v provozu o hodinu déle. Na dodržování obou vyhlášek má dohlížet policie, která ve městě sídlí.

„Vznik vyhlášek vyplynul z požadavků policie i na základě stížností občanů. Sepisovala se i smlouva o spolupráci s policií. Hledali jsme společné řešení. Vyhlášky určitě všechno nespasí, je ale potřeba činit postupné kroky," řekla tajemnice městského úřadu v Hanušovicích Milena Sedlmayerová.

V Hanušovicích podobně jako v řadě jiných měst v České republice přibývá problematických obyvatel. Fungují zde tři komerční ubytovny, další vznikla v nedalekých Nových Losinách. Někteří z majitelů nemovitostí ve městě pronajímají své byty sociálně slabým lidem. V poslední době se do Hanušovic sestěhovala mimo jiné řada romských rodin.

„Myslím, že problémy jsou i v jiných místech, někde je to ve větší míře. Je ale třeba problémy podchytit a věnovat se jim," poznamenala Milena Sedlmayerová.

Podobné potíže jako v Hanušovicích řeší také v Javorníku. Obě města spojuje nejen podobná velikost, ale také fakt, že jsou centry regionů s nejvyšší nezaměstnaností v Olomouckém kraji. S tím patrně souvisí i drobnější krádeže či pokusy o ně, které se v obou městech podle svědectví místních objevují.

V Javorníku během uplynulého léta neúnosně přibylo opilců a výtržníků. Zdejší zastupitelé přijali vyhlášku, která se věnuje veřejnému pořádku. Od listopadu bude doplňovat již delší dobu platnou normu o zákazu pití alkoholu.

Na pořádek v Javorníku bude pravděpodobně dohlížet soukromá bezpečnostní agentura. Hlavní náplní je pořádkové služby jsou pochůzky. I samotná přítomnost mužů v uniformách působí preventivně. Pokud jsou svědky trestného činu či přestupku, přivolají policii.

„Nastartujeme obecně závazné vyhlášky a chceme jejich dodržování. Byla by to naše prodloužená ruka. Člověk bude mít uniformu, bude vybaven základními bezpečnostními pomůckami, bude tu stát jejich auto," poznamenala k možnému angažmá pořádkové služby starostka Javorníku Irena Karešová.