„Na rekonstrukci a vylepšení škol radnice letos vyhradila kolem dvou desítek milionů korun. Jedná se dlouhodobý trend, částka je přibližně stejná každý rok. Všechny školy se postupně daří modernizovat," uvedla mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.

V minulých letech se pracovalo především na zateplování školních budov, letos se budují hřiště.

Moderního sportoviště se dočká základní škola ve Vrchlického ulici, ve vylepšeném areálu přibude dvousetmetrová atletická dráha, vrhačský kruh a multifunkční házenkářské hřiště. To vše přijde na více než devět milionů korun.

Pracuje se také na novém hřišti u základní školy v ulici E. Beneše. Žáci od září začnou využívat dráhu pro běh na šedesát metrů i doskočiště pro skok do dálky. Roste zde hřiště s povrchem z gumového granulátu a také druhé o něco menší s umělou trávou. Práce vyjdou na více než čtyři miliony korun.

Poměrně náročnou akcí je rekonstrukce školní kuchyně ve škole v ulici 8. května, kvůli níž žáci školní rok ukončili o něco dříve. Pokračuje zde totiž další etapa sanace vlhkého zdiva, která bude stát pět a půl milionu korun, zhruba stejné náklady si vyžádá instalace vzduchotechniky a nové technologie.

Bezpečnější cestu do školy budou mít také žáci ze Základní školy Sluneční. Ještě o prázdninách se zde postaví propojovací komunikace mezi ulicemi Sluneční a Školní.

„Auta budou v podstatě kolem školy jen projíždět a nebudou se muset komplikovaně otáčet. Hodně rodičů děti do školy vozí a ráno zde bývá velký provoz aut i pěších, jen zázrakem se tu ještě žádný úraz nestal," uvedl ředitel Základní školy Sluneční Hynek Pálka.

Přestavba na dům dětí

Do rekonstrukce základních škol během letních prázdnin investuje i město Zábřeh. Největší objem peněz půjde do Základní školy Severovýchod, kam se přestěhuje Dům dětí a mládeže Krasohled.

„Celkem letos vydáme na investice do škol řádově miliony korun. Největší objem peněz půjde právě do školy na Severovýchodě na adaptaci prostor pro potřeby domu dětí," řekl starosta Zábřehu František John.

Potřebám domu dětí bude sloužit budova, v níž sídlila školní družina, a některé místnosti u tělocvičen.

Kroužkům zde bude sloužit nová keramická a výtvarná dílna nebo taneční sál, zázemí zde najdou i modeláři. Rekonstrukce a stěhování se musí stihnout během prázdnin, aby od nového školního roku mohl Krasohled působit v novém.

Zábřežští zastupitelé na stěhování a úpravu prostor sídlištní školy vyčlenili celkem 571 tisíc korun. Dalších sto tisíc uvolnili na nové vybavení ve třídách na Severovýchodě.

Výrazná částka poputuje i do Základní školy Boženy Němcové. Čtyři sta tisíc půjde do nového vybavení tříd a více než tři sta tisíc bude stát rekonstrukce kanalizace a odpadů.