Na problémy související s akcemi v parku si na poslední jednání mohelnického zastupitelstva přišlo stěžovat několik obyvatel, kteří na jeho okraji bydlí.

„Kultury už máme nad hlavu, aby byla každý víkend celý červen, červenec. Policie tam nejezdí, nikdo nic nekoná. Co vede radu města, že vydává povolení i do tří hodin do rána?“ ptala se Zdeňka Ševčíková.

Stěžovat si přišel i Vladimír Semyrka, jehož dům stojí na křížení cest vedoucích z parku.

„U nás na křižovatce se pobudové hádají, řvou, chodí tam do rána, rvou se, musí se volat záchranka. A policie nikde. Dřív v parku bývaly dvě, tři akce do roka. Teď tam radní povolí festival do tří do rána,“ řekl.

Výjimky z nočního klidu řeší městská rada. Podle starosty Pavla Kuby se negativní reakce objevují, ať noční produkci radní povolí či nepovolí.

„Jedna skupina lidí v té lokalitě nebydlí, chodí se bavit a zábavu a kulturu chce. Další tam žijí a musí snášet věci, které nevítají. Rada je sedmičlenná a nebyla v této věci jednotná. Některé akce, na nichž byl hluk a podobné problémy, máme na indexu, výjimku nedostanou. A jiné, na které stížnosti nejsou, znovu povolíme,“ řekl.

Zastupitel Pavel Němec navrhl vyhlášku, která by umožnila vydávat výjimky maximálně do půlnoci. Pro svůj návrh nezískal podporu.

„Určitě budeme na radě diskutovat o tom, jestli ty časy neujednotit. Za mě je čas do půlnoci na akce typu Dostavník málo,“ řekl radní Petr Erneker.

Městské sady od zbytku Mohelnice odděluje čtyřproudá silnice.

„Byly primárně určeny k tomu, aby se tam podobné akce konaly. Samozřejmě je třeba se dohodnout na pravidlech a ta dodržovat,“ poznamenal zastupitel Luděk Pivoňka.

Šumperský Dům kultury. Ilustrační foto.
Rekonstrukce Domu kultury zná už svého projektanta, mají přibýt další sály

Zábřeh: jen jedna stížnost

Kulturní produkce se v období letních prázdnin konají i v Zábřehu. A to na otevřené scéně v centru na Masarykově náměstí. Většinou výrazně nepřesahují desátou hodinu večerní.

„Na tyto akce máme velké pozitivní ohlasy, lidé jsou spokojení. Je to oživení města a kulturního života v něm. Co se týče hluku, zaregistroval jsem jen jednu stížnost,“ řekl starosta Zábřehu František John.

„Někteří lidé si stěžují na Facebooku, ale jsou lidé, kteří si stěžují na všechno. Osobně jsem žádné stížnosti nezaznamenala. Byli jsme na Kabátech a ti skončili v deset večer,“ popsala jedna z obyvatelek náměstí.

Budova bývalé manufaktury v Šumperku, stav k 8. srpnu 2019
Manufaktura v Šumperku bude zachráněna, promění ji v muzeum. Takto vypadá nyní