Vedle rekonstrukce zimního stadionu a krytého plaveckého bazénu se počítá s opravou bývalé Masarykovy školy. Do ní se přestěhuje městská knihovna. Všechny tři obří investiční akce by se měly realizovat v přibližně stejném časovém horizontu.

„V rozpočtovém výhledu pro rok 2016 se pro knihovnu počítá s třiceti miliony korun, následují rok s deseti miliony korun, možným zdrojem je i dotace," uvedla mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.

V bývalé škole by se mělo začít pracovat již letos na podzim, kdy dělníci provedou statické zpevnění objektu. Celkově ale bude rekonstrukce budovy stát kolem šedesáti milionů korun. Kromě knihovny by v části budovy měly najít zázemí pobočky vysokých škol i neziskové organizace.

Městskou knihovnu v Šumperku, která sídli ve vile v ulici 17. listopadu, navštěvuje téměř tři a půl tisíce čtenářů. Vybírat si mohou z devadesáti tisíc knih, z nichž ale zhruba pětina musí být z nedostatku místa ve skladu. Knihovna se už dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor. Zpočátku se uvažovalo o přístavbě, na kterou již byla zpracována studie, později se rozhodlo o stěhování do Masarykovy školy, která je už několik let nevyužitá.

Další velká investice, která by mohla přijít na řadu už příští rok, je vybudování domu se zvláštním režimem na Lužích. Ten by měl sloužit lidem v důchodovém věku, kteří z důvodu nízkého přijmu, psychického onemocnění či závislosti nemají šanci získat místo ve standardním domově pro seniory. Bude se jednat o zařízení, které bude ojedinělé v celém Olomouckém kraji. Městu s financování pravděpodobně vypomůže ministerstvo práce a sociálních věcí.

Velké peníze jsou v plánu i na dopravní infrastrukturu. Už v příštím roce se počítá se zahájením stavby cyklostezky do Bratrušova, která by měla být dokončena v roce 2017. V následujících dvou letech chce město také řešit parkování v ulicích Čajkovského, Fibichově, Gagarinově a Pod Senovou u baseballového hřiště.