Strážníků je nyní ve městě sedmadvacet, což je plný stav.

Radnice ale shání ještě další čtyři nové členy městské policie, protože podle podepsané smlouvy by hlídky měly zajíždět také do sousedního Rapotína.

„Ze třinácti uchazečů k fyzickým testům přišlo pouze osm, ostatní to vzdali. Psychotestů se pak účastnili jen čtyři lidé a vyhověl jen jeden. Druhé volné místo se ale podařilo obsadit člověkem, který přešel ze zábřežské městské policie,“ vysvětlil šumperská místostarosta Jan Přichystal.

Čtěte také: Draci srovnali sérii s Porubou, semifinále rozhodne až pátý zápas

Smlouva, podle které měla šumperská městská policie podle potřeby hlídkovat také v Rapotíně, měla platit od dubna. Personálně ovšem zatím není možné závazek zajistit, proto se termín odsouvá na červenec. Město Šumperk nyní vypisuje na místa strážníků nové výběrové řízení.

„Tyto pozice se obsazují špatně, potřebovali bychom tak šedesát uchazečů, aby bylo možné čtyři vybrat,“ zmínil tajemník radnice Petr Holub.

Nároky přitom nejsou nijak vysoké. Po uchazečích město požaduje maturitu, dobrý fyzický stav a bezúhonnost. Zbrojní průkaz je sice výhodou, ale nikoliv podmínkou.

Ale právě fyzické a psychologické testy se ukazují jako velké úskalí. Jsou totiž velmi podobné jako u státní policie, a pokud zájemce projde, je pro něj finančně zajímavější práce ve státní službě.

Městská policie v Šumperku funguje od roku 1992. Z rozpočtu města na strážníky každoročně putuje přes čtrnáct milionů korun.

Ulice města kontroluje sedmadvacet strážníků, kteří se střídají v nepřetržité službě. V terénu se zpravidla pohybují dvě dvoučlenné hlídky, jedna v autě a druhá pěšky.

Čtěte také: Osmnáctiletý mladík nepřežil noční nehodu u Studené Loučky

Centrum města navíc hlídají bezpečnostní kamery, které na služebně městské policie sleduje operační důstojník. Osm kamer je instalováno v centru města. Poslední dvě přibyly loni u základní školy v Šumavské ulici, kde v minulosti často řádili vandalové. Kvůli vandalismu o služby městské policie projevila zájem obec Rapotín.