„V současné době je hotová vyhledávací studie, kdy by se mělo určit, na které straně cyklostezka povede. Z této studie vyplynula jako výhodnější pravá strana ve směru od Šumperka. Pak město zadá zpracování projektové dokumentace," informovala mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková. Cyklostezka bude dlouhá zhruba pět kilometrů, devadesát procent úseku se nachází na katastru města Šumperku. Šumperská radnice proto ponese převážnou část nákladů. Bylo tomu tak i u předchozích staveb cest pro cyklisty, které vedou do satelitních obcí Dolních Studének, Nového Malína či Bludova. Každá obec platila jen tu část stavby, která je na jejím území.

Radnice se bude snažit na cyklostezku do Bratrušova získat dotaci. Ta by mohla pokrýt až pětaosmdesát procent nákladů. „S určitostí budeme vědět na začátku roku 2016, kdy budou dotace vypsány. Zahájení stavby je naplánováno předběžně na konec téhož roku," doplnila Olga Hajduková.

O cyklostezce do Bratrušova začala radnice vážně uvažovat loni na podzim, kdy obdržela petici podepsanou pěti sty obyvateli Šumperka a Bratrušova. Požadavek na cyklostezku petenti odůvodnili bezpečností cyklistů i chodců.

„Nachází se zde velmi nebezpečný úsek, na kterém se odehrálo již mnoho smrtelných nehod či úrazů. Vydat se tímto směrem na kole či jít pěšky, je o život," odůvodnila požadavek členka petičního výboru Radmila Bartošová z Bratrušova.

Cyklostezku by přivítali i motoristé. Poměrně přehledný úsek totiž řadu řidičů láká k velké rychlosti. „Už se mi několikrát stalo, že jsem špatně osvětleného cyklistu viděl na poslední chvíli. Pro kolaře je jízda především potmě velké riziko," konstatoval Jan Starý, který přes Bratrušov projíždí téměř denně.

Vážných nehod se mezi Šumperkem a Bratrušovem v posledních letech stalo několik. Naposledy předloni v srpnu jen pár metrů před začátkem obce auto přejelo dvacetiletého mladíka, který zřejmě ležel na vozovce. Mladý muž zemřel krátce po převozu do nemocnice. Ve stejném úseku také před časem havaroval třiapadesátiletý řidič, který vyjel mimo silnici a narazil do stromu. Na místě svým zraněním podlehl. Další silniční nehody si vyžádaly „jen" hmotné škody.

Do cyklostezek už šumperská radnice investovala miliony korun a na jejich stavbu také získala štědré dotace. Bratrušov je poslední okolní obcí, kam samostatná cesta pro cyklisty nevede.