„Autobusový zájezd na Dny tvrze Nysa, který je spojený i s návštěvou města, se uskuteční v sobotu 26. července," sdělila mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.

Partnerské město Nysa v sousedním Polsku bylo na začátku 19. století jednou z nejlepších pevností v Evropě, o čemž se přesvědčila i napoleonská vojska v roce 1807. Více než sto čtrnáct dní Francouzi město obléhali a ostřelovali. Teprve konec nadějí obránců na pomoc a docházející munice donutily Nysu ke kapitulaci, která byla podepsána 3. června 1807. O třináct dní později bylo město předáno dobyvatelům.

Na programu zájezdu bude v dopoledních hodinách přehlídka zúčastněných historických vojenských spolků, volná prohlídka města, odpoledne v případě hezkého počasí návštěva Nyského jezera s možností koupání a od 17 hodin přesun do pevnosti na samotnou ukázku bitvy. Návrat do Šumperka je plánován v pozdních večerních hodinách.

Jezero u polského města Nysa.

„Cena zájezdu činí sto padesát korun na osobu a zahrnuje pouze dopravu tam a zpět autobusem. Vstupné na akci i případně na Nyské jezero je zdarma," informovala Olga Hajduková. Zájemci o zájezd mohou částku uhradit již nyní na pokladně Městského úřadu Šumperk na náměstí Míru 1, nejpozději však do pátku 18. července. Při platbě účastníci obdrží podrobné informace o zájezdu. Nabídka cesty je platná pouze do vyčerpání míst v autobuse. „Rovněž doporučujeme na uvedený den sjednání zdravotního pojištění do zahraničí," upozornila mluvčí radnice.