Jako o neuvěřitelně zanedbaných hovoří vedení města například o bytech v takzvaných kachlíkáčích naproti fotbalovému hřišti.

„Potřebují natolik důraznou rekonstrukci, že aktuálně není ve finančních možnostech města. I díky tomu je tam nájemné v tak směšné výši, že nestačí ani na prostou obnovu toho majetku. Nezbývá nám, než tuto věc řešit. Pro tamní obyvatele to nebude populární krok, nicméně nebydlí tam nikdo, kdo by si nemohl dovolit platit běžný nájem,“ řekl místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo.

Například za byt o rozloze 103 metrů čtverečních a dispozici 4+1 platí jeho obyvatelé měsíčně 1855 korun. To je osmnáct korun za metr čtvereční. Komerční nájmy ve městě se pohybují okolo osmdesáti až sto korun za metr, v nabídce realitních kanceláří je však i byt za sto sedmdesát korun za metr.

V celém Jeseníku je přes pěti tisíc bytů. Město má ve svém vlastnictví zhruba stovku bytů, z toho padesát standardních. Podle starostky Zdeňky Blišťanové by mělo být nájemné stanoveno alespoň v takové výši, aby bylo možné byty udržovat.

Rekonstruovaná jídelna základní školy Vrchlického v Šumperku.
Prázdniny končí, opravy a modernizace ve školách finišují

„Bytový fond je za poslední desetiletí propastně zanedbaný. Do bytů se neinvestovalo a ani se nedbalo na to, aby se o inflaci zvyšovaly nájmy. Teď je na nás, abychom to narovnávali. Už kvůli ostatním lidem, kteří v Jeseníku bydlí,“ poznamenala.

Odlišná situace panuje v Šumperku, kde má samospráva 280 bytů.

„Nájemné v klasických panelákových bytech bylo donedávna stanoveno na 47 korun na metr čtvereční. V současné době se nájmy postupně zvyšují, navyšování proběhne do roku 2020. Nájemné se bude upravovat na 56 korun na metr čtvereční,“ sdělila mluvčí města Šumperku Soňa Singerová.

Jeseník čeká i změna pravidel pro přidělování městských bytů. Dostávat by je měli senioři, mladé rodiny, lidé ohrožení ztrátou bydlení nebo klíčoví zaměstnanci veřejného sektoru.

„Město nemá na to, aby poskytovalo bydlení pro standardně pracující lidi,“ dodala starostka Blišťanová.

Radnice ve Štítech.
Město se stará, přilákalo zubaře. Ten dostane i rentgen
Irena Jonová
Změna ve vedení Šumperka. Odstoupila místostarostka Jonová