Důvodem změn je větší hospodárnost, některé kroužky na Komíně i v budově na náměstí Míru totiž mají velmi podobnou náplň.

„Postupně chceme rozšířit výukové prostory na Komíně, což zahrnuje rekonstrukci půdních prostorů. Tam by měly být přemístěny výtvarné ateliéry a taneční sál," uvedla ředitelka Střediska volního času Petra Müllerová. Stěhování by mělo začít již o prázdninách, na Komín se přesune vše kromě ZOO koutku, kde fungují chovatelské kroužky. Ty nyní definitivně končí. Do důchodu totiž odchází dlouholetý vedoucí Bořivoj Malec, který učil péči o zvířata celé generace dětí. V malém zvěřinci děti pečovaly například o různé druhy hlodavců, ptáků i hadů.

„Za pana Malce se nepodařilo najít nástupce, navíc všechna zvířata jsou jeho. Kroužky jsou rovněž málo navštěvované, ale naopak jsou vysoké náklady na provoz ZOO koutku, což zahrnuje energie, krmivo i každodenní nutnou péči o zvířectvo," vysvětlila Petra Müllerová.

Dalším důvodem, proč chce středisko volného času budovu u radnice opustit, jsou nevyhovující prostory pro výukové programy. Učebny jsou příliš malé pro celé třídní kolektivy, chybí dostatečné hygienické zázemí, šatny a v neposlední řadě jsou celkové provozní náklady příliš vysoké. Rozpočet na rekonstrukci budovy by představoval téměř pětadvacet milionů korun.

Není vyloučeno, že se nemovitost radnice bude snažit prodat, utržené peníze by pak mohla použít na úpravu půdních prostor na Komíně. „Budeme hledat řešení, sdělil šumperský starosta Zdeněk Brož.

S přípravami úprav podkroví na Komíně by se mělo začít příští rok, kdy se počítá se zpracováním projektové dokumentace a především hledáním vhodného dotačního titulu. V půdních prostorách nad hlavní budovou by měly vzniknout keramické a výtvarné dílny, společenský sál i hygienické zázemí. Tato etapa je v plánu na roky 2017 a 2018. Do roku 2020 na půdě nad tělocvičnou přibude taneční sál. Celkově se jedná o investici kolem 19 milionů korun.

Volnočasové centrum Doris nabízí během školního roku kolem dvou stovek kroužků a pořádá pro veřejnost různé jednorázové akce. Financováno je z více zdrojů. Téměř pěti miliony ročně přispívá šumperská radnice, platy pedagogů hradí stát prostřednictvím kraje. Část příjmů tvoří také platby za kroužky či vstupné.