Pro celý Olomoucký kraj platí vysoký stupeň, přičemž v okresech Šumperk a Jeseník má foukat velmi silný vítr již v noci.

V obou horských okresech platí vysoký stupeň nebezpečí od 22. hodiny a souvisí s bouří Sabine, která se v neděli přihnala do Evropy ze severního Atlantiku. Meteorologové avizují velmi silný západní vítr s nárazy nad 90 kilometrů v hodině.

Ve zbytku olomouckého regionu má vítr zesilovat ráno a meteorologové zde zvýšili výstrahu na vysoký stupeň, který platí do 17. hodiny.

Až do pondělní 20. hodiny pak v Olomouckém kraji platí výstraha ČHMÚ před silným větrem s nárazy nad 65 kilometrů v hodině.

Záchrana malého snowboardisty na Ovčárně
V Jeseníkách se težce zranil třináctiletý snowboardista

Meteorologové upozorňují, že vítr může lámat stromy a způsobovat přerušení dodávek elektrického proudu. Také může dělat problémy v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů.

„Je potřeba zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Omezit pohyb venku i jízdy autem.

Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry,“ varují meteorologové.

Vybydlený dům v ulici Banskobystrická v Šumperku
Vybydlený činžák v Šumperku k zemi nepůjde, město ho prodá