Rekordy na Šeráku* Nejnižší naměřená teplota: 26. ledna 2006 –26,8 C
* Nejvyšší průměrná denní teplota: 28. července 2013 23,1 C
* Nejnižší průměrná denní teplota: 2. února 2012 -21,3 C
* Nejsilnější náraz větru: 11. ledna 2007 151,1 km/h
* Nejvyšší srážky: 31. srpna 2010: 99,8 mm
* Nejvyšší sněhová pokrývka: 17. března 2006 225 cm
* První sněhová pokrývka: 16. září 2008 16 cm
* Poslední sněhová pokrývka: 30. května 2009 4 cm

„Údaje se sledují každou hodinu, v noci jede stanice na poloautomatický provoz. Ale i technika někdy selhává, takže potom zazní alarm a nezbývá, než údaje kontrolovat a vpisovat ručně," řekl meteorolog Josef Ondráček.

Přístroje, které měří klimatické údaje, se nacházejí hned vedle turistické chaty, většinou je zvědavě okukují turisté. Data pak putují na centrálu, kde se vyhodnocují, předávají například pro letecké provozy, sestavují se z nich předpovědní mapy. Na stanici, což je jedna středně velká místnost,  mají zaměstnanci ústavu k dispozici postel i další zázemí. Ústav si tyto prostory v turistické chatě pronajímá. Někdy ovšem meterologové mají problém se na pracoviště dostat, lanovka vedoucí na Šerák se někdy kvůli počasí musí zastavit. To se pak prý musí improvizovat, jak se dá.

„Někdy se dají použít sněžnice, ale také se mi stalo, že i s nimi jsem se bořil do půlmetrové vrstvy sněhu. Cestu, která by jinak trvala chvíli, jsem absolvoval několik hodin," vzpomněl Josef Ondráček.

Počasí se na horách mění velmi rychle a také hora Šerák je poměrně drsné místo. V průměru zde leží 150 dní v roce sníh, téměř sto dní zde teplota nepřekročí nulu. Výjimečné nejsou ani arktické dny, kdy se rtuť nevyšplhá nad mínus deset. Snad nikoho nepřekvapí, že takzvaný tropický den, kdy průměrná denní teplota tu překročí 30 stupňů, zde nikdy zaznamenán nebyl. Nejtepleji bylo podle statistik na Šeráku ale letos v červenci, kdy průměrná teplota překročila 23 stupňů.

Podle Josefa Ondráčka je nezrádnějším klimatickým jevem v horách bouřka. „Nemám dobrý pocit, když jdu do práce a vidím, že nad Šerákem sedí bouřkové mraky. Před časem v Jeseníkách blesk zabil několik lidí. I některé srážky bývají velmi nepříjemné, turisty také občas zaskočí ledové jehličky, které dovedou poranit oči," dodal meteorolog.