„Snažíme se, aby Červenohorské sedlo bylo nějakým způsobem vyřešené. Je to obrovský problém. Snažíme se na všech místech apelovat, aby tam vzniklo účinné opatření,“ řekla starostka Loučné nad Desnou Petra Harazímová.

Problémy s motorkáři nejvíce trápí obyvatele a rekreanty Koutů nad Desnou, místní části Loučné.

„Kdo v Koutech nějakou dobu pobyl, ví, že je tam hluk motorek šíleně slyšet. Otravuje život všem, kdo tam tráví volný čas. Teď se tam v podstatě nedá jít ani na houby. Zvuk motorek se údolím neskutečně line,“ dodala starostka Loučné.

Místní samospráva se spolu s policií, Ředitelstvím silnic a dálnic a dalšími institucemi snaží vrátit provoz na silnici první třídy do bezpečných kolejí. Nejčerstvější iniciativou je příprava měření rychlosti v úseku mezi Kouty nad Desnou a Červenohorským sedlem.

Zatím poslední krok v této věci učinili v polovině července šumperští radní. Schválili rozšíření agendy dopravních přestupků o úsekové měření rychlosti na silnicích první třídy na Šumpersku od ledna 2022.

Velké Kunětice - státní hranice.
Opravené Kunětice, kostel plný Poláků. Hospoda ale po tragédii už neotevřela

Silnici přes Červenohorské sedlo má ve správě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Podle Miroslava Mazala z týmu komunikace ŘSD je nové měření rychlosti v přípravné fázi. Organizace jedná s různými obcemi nejen v Olomouckém kraji.

„Co se týče měření na silnici I/44, vedení Šumperka schválilo poskytnutí personálního i technického zabezpečení přestupkové agendy v rámci měření rychlosti v úseku Kouty nad Desnou – Červenohorské sedlo. Další podrobnosti se teprve připravují. Vzhledem k rané fázi nejsou vyčíslené náklady. Měřicí zařízení je instalováno prostřednictvím ŘSD ČR a následný provoz zajišťuje Policie ČR,“ informoval Miroslav Mazal.

Na provoz přes Červenohorské sedlo často dohlíží policisté. Zatím poslední větší bezpečnostní akce se konala v sobotu 17. července. Na Sedle tento den byli také celníci, technici ze stanice technické kontroly v Jeseníku i zástupce Besip. Během dne zkontrolovali 140 vozidel, z toho ve 42 případech se jednalo o motocyklisty.

„Při kontrolách jsme se zaměřili především na dodržování rychlostních limitů, způsob jízdy, technický stav vozidel a zjišťovali jsme, zda řidiči nevyjeli na silnici podnapilí, případně pod vlivem jiné návykové látky,“ popsala policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Během akce policisté zjistili dvaadvacet přestupků, v osmi případech se jednalo o přestupky motorkářů.

„Nejčastěji šlo o překročení nejvyšší povolené rychlosti a špatný technický stav vozidel. Kontroly odhalily i řidiče, kteří nerespektovali vodorovné dopravní značení,“ dodala Jiřina Vybíhalová.

Osmikilometrový úsek silnice mezi Červenohorským sedlem a Kouty nad Desnou láká motorkáře od léta 2017, kdy byl po čtvrtmiliardové rekonstrukci otevřen. Práce zahrnovaly rozšíření silnice a položení nového povrchu.

Někteří motocyklisté zde od té doby testují limity svých strojů, riskantní jízdu si i natáčí. Nezřídka se jedná o jezdce z Polska. Kromě kvalitního povrchu je láká i členitost silnice. Mezi Kouty a Sedlem má třináct zatáček.