„Situace, která v posledních čtrnácti dnech nastala, se stala neudržitelnou. Základním problémem byla neshoda v nejužším vedení města na řešení určitých věcí. Několik minulých dnů mi dalo za pravdu, že to, co jsem říkal, bylo správné," řekl dnes již bývalý starosta Mohelnice Aleš Miketa. O jaké záležitosti se jednalo, konkretizovat nechtěl.

O mnoho sdílnější ohledně důvodů výměny ve vedení města nebyl ani Miketův nástupce Antonín Navrátil. „Některé neshody možná plynuly z toho, že se bývalý pan starosta nemohl věnovat své funkci naplno. Není žádným tajemstvím, že skloubit práci starosty a výkon některých funkcí v jeho soukromé firmě nebylo dlouhodobě možné. Nejsem ten, který by chtěl věci, jež padly při jednání za zavřenými dveřmi, vytahovat ven," řekl Navrátil.

Potvrdil nicméně, že čtvrtečním krokům předcházela koaliční jednání. „Věc byla v koalici předjednána, diskutovalo se i s některými dalšími zastupiteli," sdělil.

Aleš Miketa bude mít jako místostarosta v kompetenci ty záležitosti a odbory, které měl doposud – například dopravu, městské lesy nebo vztahy k vodohospodářské společnosti VHZ. Svou funkci ale bude vykonávat jako neuvolněný. Jak starosta, tak místostarosta byli zvoleni koaličními zastupiteli, a to těsnou většinou jedenácti hlasů.

Celý postup radniční koalice se setkal s negativní reakcí z opozičních řad. Výjimku tvořilo Miketovo odstoupení. Opoziční zastupitelé se volby místostarosty demonstrativně neúčastnili a následně většina z nich zasedání opustila úplně.