Tento zemědělský koncern, podobně jako Agrofert, který do roku 2017 vlastnil Andrej Babiš, čerpá dotace - z Evropské unie jde o stovky milionů. Rozdělování unijních peněz do zemědělství má pod sebou právě resort zemědělství.

Podle společnosti Úsovsko ministr udělal, co řekl a ještě před vstupem do kabinetu převedl část svých akcií na manželku. "Ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) převedl část svých akcií koncernu Úsovsko před vstupem do vlády na manželku Juditu, aby splňoval podmínky zákona o střetu zájmů. Vlastnil 25,14 procenta, nyní má 14,46 procenta akcií z celkového základního kapitálu společnosti," sdělila mluvčí společnosti Vendula Špačková.

Ilustrační foto.
Třídíte? Zaplatíte méně, v Bludově spustili motivační odpadový systém

Společnost dále informovala, že Milek odstoupil z funkcí jednatele, předsedy a člena představenstva všech společností z holdingu.

"K 31.12.2017 Ing. Milek odstoupil ze všech funkcí společností koncernu a ukončil tak svoji činnost v Úsovsku a ve firmě již nadále nepůsobí," sdělila deníku mluvčí společnosti.

Ministerstvo zemědělství tento týden potvrdilo, že šéf resortu Milek podmínce v novele zákona o střetu zájmů vyhověl. Novela od loňského roku omezuje členy vlády, aby jejich firmy získávaly dotace a účastnily se veřejných zakázek.

"Ministr zemědělství Jiří Milek převedl už 11. 12. 2017 dle zákonného požadavku část svých akcií ve společnosti ÚSOVSKO a.s. na manželku paní Juditu Milkovou. Ministr zároveň odstoupil ke dni 31. 12. 2017 z funkcí jednatele a předsedy a člena představenstva všech společností spadajících pod ÚSOVSKO a.s. ," potvrdilo Deníku tiskové oddělení ministerstva.

Nový ředitel Vlastivědného muzea Jesenicka Pavel Rušar
Muzeum Jesenicka nově: méně výstav, více bádání

Produkuje třeba křupky Bersi

Společnost Úsovsko patří mezi největší tuzemské zemědělské dravce. Za posledních 17 let se stala jedním z největších podniků v České republice. V současnosti obhospodařuje téměř 20 tisíc hektarů zemědělské půdy. Úsovsko podniká v rostlinné a živočišné prvovýrobě, ovocnářství a potravinářství.

Z jejích výrobních linek putují na trh například křupky Bersi či tyčinky Fit. Firma taky vyrábí čističky odpadních vod a provozuje bioplynky. Podle serveru Euro.cz získala společnost čtvrtinový podíl ruské distribuční společnosti Podarok.

Obrat společnosti se v roce 2016 snížil o deset procent na 2,2 miliardy korun. Zisk klesl o 22 procent na 183 milionů korun, což podle společnosti zapříčinil zejména pokles cen zemědělských komodit, především cen mléka – o 16 procent.

Kino Oko v Šumperku.
Šumperské kino Oko zavírá, startuje rekonstrukce

Obavy menších sedláků

Obavy z toho, že Milek zastupuje největší hráče agrárního sektoru, vyslovili menší sedláci.

„Pro nás to není dobrá zpráva. Může se jít směrem k podpoře velkých celků a naopak může dojít k odklonu od důrazu na životní prostředí a trvale udržitelného rozvoje,“ reagoval například Roman Koutek, předseda Asociace soukromého zemědělství na Olomoucku.

Milek kandidoval v roce 2012 do Olomouckého kraje, a to za Nezávislou volbu. Dostala tři procenta. Do voleb šel tehdy Milek ze 17. místa. O rok později se Milkovo jméno objevilo na pátém místě kandidátky hnutí ANO ve sněmovních volbách. Poslancem se nestal. ANO tehdy získalo v Olomouckém kraji tři mandáty v dolní komoře.

Generální ředitel společnosti Úsovsko se sídlem v Klopině Jiří Milek.
Milek? Velký hráč agrárního trhu, taky křupky Bersi. A teď možná ministr