Podstatné je, že poradenská firma Jaspers, která pro Brusel posuzuje ekonomiku projektů, dala stavbě s názvem Zlepšení kvality vod horního povodí řeky Moravy zelenou. Jejím investorem jsou Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ), v nichž akcie vlastní sedmadvacet měst a obcí okresu.  Stavba má stát více než 1,6 miliardy korun, z toho asi miliardu má uhradit dotace.

„Stručně řečeno: zpráva Jaspers mluví o tom, že cena stavby je přijatelná," uvedl předseda představenstva VHZ Libor Dostál.  Právě vysoké náklady, které vzešly z výběrového řízení na dodavatele,  byly pro Brusel  největším trnem v oku. O dvě stě milionů korun totiž převyšovaly původní rozpočtovou cenu stavby.

Jaspers má ovšem jen poradní hlas. I když dal projektu zelenou, neznamená to, že Evropská komise miliardovou dotaci automaticky přiklepne. „Ale je to určitě posun. Překonali jsme výhrady k ekonomice projektu, vysvětlili, jak ceny vznikaly a jak se je podařilo snížit," řekl Libor Dostál.

Snížení ceny potvrdily dodavatelské firmy písemně, dodatek ke smlouvě ale ještě uzavřen není.VHZ o něm s firmami teprve jedná. Přitom část slevy bude spočívat v tom, že na některé práce se nebude vztahovat dotace, zaplatit je ovšem musí VHZ.

„Jak velká částka to nakonec bude, v této chvíli nedokážu říct.  Pracujeme na tom a výsledek se jako první dozvědí akcionáři 29. května na valné hromadě. Pak se musí obce, kterých se to týká, rozhodnout, jak dál; zda zvýšení nákladů budou akceptovat," řekl Libor Dostál.

Celý projekt hraje o čas. Dotační peníze přidělené České republice je totiž nutné vyčerpat do konce roku 2015. Do té doby musí být stavba hotová. Aby se to stihlo, musí začít nejpozději v květnu či červnu 2013. Pokud se bude licitování o dotaci ještě nějakou dobu protahovat, může to dopadnout tak, že ministerstvo peníze projektu vezme a přesune je jinam.

„Pevně doufám, že tentokrát už Evropská komise nebude mít žádné připomínky a že odpověď dostaneme dřív než ve lhůtě devadesáti dnů," řekl Libor Dostál.

Zrušit celou přípravu a vypsat novou soutěž by nebylo jednoduché nejen kvůli šibeničnímu termínu, ale i proto, že dodavatelé si před dvěma lety vymohli na VHZ dodatek ke smlouvě. Ta podle něj jen v případě, že celé úřadování kolem projektu zastaví Evropská komise. V každé jiné variantě by VHZ firmám platila vysoké sankce.

Celý projekt provází v posledním půlroce dramatické dění včetně odvolání bývalého šéfa VHZ Jiřího Vepřka, kterému představenstvo vytýká nezvládnutí projektu. Libor Dostál se na jeho místě ocitl teprve 16. února. Při výměně stráží dokonce zasahovala policie, protože Jiří Vepřek před odchodem vyměnil pevný disk ve služebním počítači a odnesl si ho.

„Po čase ho vrátil. Zda jsou na něm všechna data, která tam byla předtím, to nedokážu říct," uvedl Libor Dostál.

Změnu ve vedení kritizovali někteří menší akcionáři, zejména Loštice.  Starosta Loštic Ctirad Lolek (Nez. demokraté) s členy své koalice zavázal zástupce města na valné hromadě VHZ, aby prosazoval novou změnu ve vedení: chce odvolat jednoho zástupce Šumperka z představenstva a nahradit ho někým z menších obcí. Za osobu v barvách Šumperka totiž Lolek nepovažuje jen šumperského zastupitele Tomáše Potěšila, ale i Libora Dostála, protože ho Šumperk do představenstva navrhl. To Libor Dostál odmítá.

„Nezastupuji Šumperk, nemám spojení s žádnou stranou v zastupitelstvu města. Šumperk mě jen navrhl na základě mé odbornosti," řekl Dostál. V letech  2001 až 2010 působil na různých stupních řízení ve státním podniku Povodí Moravy.