Úřad práce nedávno snížil dotace na veřejně prospěšné práce. Obce tak jsou nuceny zkrátit takto zaměstnaným lidem úvazky, případně jich naberou méně. Neuvažuje stát o změně podmínek?
Nechávám si vypracovat analýzy výdajů na aktivní politiku zaměstnanosti včetně veřejně prospěšných prací. A to zejména z oblastí, které jsou na tom z hlediska nezaměstnanosti nejhůře. Abychom doplnili finanční prostředky tam, kde budou starostové deklarovat, že peníze chybí.

Na Hanušovicku nezaměstnanost dosáhla šestnácti procent, na Javornicku osmnácti. Jak hodlá stát v takových regionech problém nezaměstnanosti řešit?
Optimální řešení je přilákat do takových oblastí investora, aby v nich vytvořil pracovní místa. To je nicméně mnohdy hudba budoucnosti například vzhledem ke špatné dostupnosti těchto regionů. Tyto záležitosti spadají pod ministra průmyslu a obchodu.

Co může udělat váš úřad?
Pokud místa nejsou, můžeme podpořit lidi, aby se stali osobami samostatně výdělečně činnými. Můžeme pomoci mladým lidem najít si zaměstnání, rekvalifikovat se nebo získat zkušenosti v rámci projektů, kterým se říká generační tandem. Máme projekty zaměřené na různé kategorie lidí včetně dlouhodobě nezaměstnaných. Je třeba se podívat, jestli těchto projektů využíváme na maximum ve prospěch postižených regionů. Důležitá je i diskuse. Postupně do regionů zajet, probrat s místními, co jim chybí a co pro ně můžeme udělat. Lehká problematika to nicméně není a nebude.

Celý rozhovor si přečtete v tištěném vydání Deníku ve středu 7. května.