„Domnívali jsme se, že jsou splněny zákonné podmínky k takovému návrhu. Na postupně uložené tresty se totiž z hlediska jejich výkonu hledí jako na trest jediný. Vycházelo nám, že potřebných deset let už má Jiří Kajínek za sebou, protože si už odpykal původně uložený jedenáctiletý trest. Splnil i další podmínku, chová se slušně,“ zdůvodnila návrh mluvčí věznice Magda Petříková.

Soud však případ posoudil jinak. Tresty se v tomto případě nesčítají.

„Odsouzený s výjimečným trestem si z něj musí podle zákona odpykat deset let, aby mohl být přeřazen do mírnějšího režimu. Tato lhůta uplyne Jiřímu Kajínkovi až 22. srpna 2012,“ řekl soudce Lubomír Kozák.

Trest doživotí nastoupil známý vězeň v srpnu 2004 a započítávají se mu i dva roky vazby. Za sebou má tedy teprve šest let.

Rozhodnutí vydal soudce letos v srpnu, Kajínek se ale proti němu odvolal a krajský soud odvolání zamítl. Věznice dostala rozhodnutí v pondělí.

V návrhu ředitele Mírova je popsáno Kajínkovo vzorné chování. Ve Valdicích se k personálu věznice choval slušně, bezkonfliktně, účastnil se brigádnických a úklidových prací, za což byl i kázeňsky odměňován.

Po příjezdu do mírovské věznice měl možnost kontaktu s ostatními doživotně odsouzenými během vycházky, jeho chování a vystupování bylo opět velmi slušné.

„Vydaná nařízení plní a respektuje. Při pohovoru se většinou téma snaží převést na nespravedlnost svého odsouzení. V průběhu dosavadního výkonu trestu byl čtyřiadvacetkrát kázeňsky odměněn,“ píše se v návrhu za zmírnění Kajínkova režimu.

Na doživotí byl Kajínek odsouzen za vraždu podnikatele Štefana Jandy a jeho osobního ochránce Juliána Pokoše v roce 1993. O útěk se pokusil už z věznice v Českých Budějovicích a Valdicích, v obou případech byl ale vzápětí dopaden.

Povedl se mu až v roce 2000 útěk z Mírova. V říjnu toho roku přeřezal mříže a s pomocí šňůry a železa se dostal přes hradby. Speciální komando ho dopadlo až po třech měsících v Praze. Nejprve se ocitl ve Valdicích a v červnu 2007 byl převezen zpět na Mírov.