„Na Šumperk mám zvláštní vzpomínku, kdysi jsem zde hrál v den, kdy mi zemřela maminka. Návraty do Šumperku jsou tak trochu nostalgické,“ řekl Miroslav Táborský.

Zhruba půlhodinový snímek pojednává o poslední oběti čarodějnických procesů, kterou byl významný šumperský obchodník a výrobce tripu Jindřich Peške.

Výroby dokumentu se ujala TV Metuje ve spolupráci s regionální filmovou agenturou Jeseníky Film Office. Finančně dílo podpořil Olomoucký kraj i město Šumperk.

„Jedná se o silný příběh, který pojednává o šumperském plátenictví, ale i osobním osudu významného šumperského měšťana. Jindřich Peške se ani po krutém mučení na rozdíl od jiných obětí procesů k čarodějnictví nikdy nedoznal,“ vysvětlila Lenka Dusová ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, pod kterým funguje regionální filmová kancelář.

Kapela Fleksible v redakci Šumperského a jesenického deníku
Fleksible si podalo ruku s Deníkem, společně si zazpívají koledy

„S Miroslavem Táborským je výborná spolupráce, jen kvůli jeho vytížení musíme termín natáčení domlouvat s velkým předstihem,“ dodala Lenka Dusová.

Štáb už v listopadu některé scény snímal ve sklepení Geschaderova donu, kde je instalována expozice čarodějnických procesů. Samotná budova kdysi Jindřichu Peškemu patřila, po jeho zatčení ale jeho děti musely podle tehdejších zákonů platit výlohy za věznění svého otce.

Od člena inkvizičního tribunálu Gaupa si rodina půjčila peníze a ten později výstavní dům velmi výhodně odkoupil. Jindřich Peške zemřel ve vězení údajně přirozenou smrtí v roce 1696.

„Bude se jednat celkem o tři dokumenty, které přibližují méně známé okamžiky z dějin Šumperska, první s názvem Ukradené srdce se natáčel loni. Nyní vzniká film s názvem Poslední oběť,“ vysvětlila Lenka Dusová.

Poslední díl navazující trilogie by měl vzniknout příští rok a zaměří se na podnikatelskou rodinu Kleinů. O uvedení dokumentů se již jedná s několika televizními stanicemi.