Nové prostory umožní rozšířit výrobu nábytku, která má na Mírově dlouholetou tradici a vynikající pověst. Nejde přitom o žádnou sériovou produkci, ale o nábytek na míru zejména pro budovy soudů, státních zastupitelství a dalších úřadů v celé republice. Například jen v roce 2005 vyrobili vězni z Mírova nábytek v hodnotě pětatřiceti milionů korun. Dosavadní stísněné prostory už dlouho nestačily požadavkům zákazníků.

„Dřevovýroba měla dosud k dispozici tři malé dílny a chyběly jí zejména sklady. Stavba haly začala v prosinci roku 2005 a skončila letos v květnu. Vyžádala si osmapadesát milionů korun. Hala má 876 metrů čtverečních výrobní plochy ve dvou podlažích a splňuje bezpečnostní požadavky i pro zaměstnání odsouzených v typu zvýšená ostraha,“ řekl včera při slavnostním otevření ředitel věznice Vladimír Lang. Vězni z dřevovýroby měli včera volno, dnes ale nastoupí do práce v nových prostorách. Zakázek je tolik, že výroba se nezastaví ani o sobotách. Nábytek dával zatím práci třiceti vězňům, hala umožní přibrat postupně dalších dvacet. Na Mírově se tak podaří dosáhnout cíle Vězeňské služby, aby práci mělo alespoň šedesát procent odsouzených.

„Najít pro vězně vhodný výrobní program je složité. Zaměstnání je přitom pro ně důležité, aby si na sebe vydělali a neodcházeli na svobodu s dluhy, které pak musejí splácet,“ řekl náměstek generálního ředitele Vězeňské služby Milan Václavek. Mírov patří k nejtěžším českým věznicím určeným pro dlouhodobé tresty. Hrad dnes obývá 372 vězňů, z toho třináct odsouzených na doživotí.