Stavbu v hodnotě 4,4 milionu korun bez DPH začíná budovat firma LAS z Bludova.

„Ještě letos bychom chtěli mít zhotovenou základovou desku,“ řekl starosta Rapotína Bohuslav Hudec.

Na místě již existuje nová trafostanice, přípojky vody, kanalizace a vrt jako budoucí zdroj vody.

Vedle klubovny v první etapě vznikne golfové odpaliště s cvičnými plochami, parkoviště a případně technické centrum. Vybudování odpaliště závisí na změně územního plánu. Tu v současnosti řeší pracovníci Městského úřadu Šumperk.

Pokud se projekt golfu ukáže jako životaschopný, mělo by zde v horizontu pěti až deseti let vzniknout šesti či devítijamkové golfové hřiště. V regionu Jeseníků by bylo první svého druhu.

Hřiště ve Vidnavě před dokončením.
Bývalé „území nikoho“ ve Vidnavě ožívá, Těšte se na super hřiště

Klidová rekreační zóna

Na rozdíl od jiných obdobných hřišť v republice má fungovat na principu spolkové činnosti a má být otevřené veřejnosti.

„Chceme překonat mýtus, že tento sport je jen pro bohaté. Navíc jde o sport vhodný pro všechny věkové kategorie a to především pro seniory a děti,“ sdělil člen výboru spolku Golf club Rapotín Jaroslav Huf.

Spolek má zajišťovat provoz odpaliště a je připraven zajistit vybavení sportoviště v rádu stovek tisíc korun. V současnosti má více než osmdesát členů, využívat však musí jiná hřiště. Nejbližší se nachází v Kořenci u Boskovic a u Olomouce, ve výstavbě je v Ústí nad Orlicí.

Starosta Rapotína zdůraznil, že prostor bude sloužit nejen golfu. Nacházet by se zde mohla například půjčovna kol nebo okruhy pro běžkaře.

„Chceme jej využívat v rámci rekreace jako klidovou zónu pro volnočasové aktivity. Nebráníme se sportům, které budou doplňovat aktivity vzniklé na místě někdejší Sanatorky. Chceme tuto oblast propojit s městem Šumperk, zkulturnit a zpřístupnit pro širokou veřejnost,“ dodal starosta Hudec.

Díky Spolkovně a sdružení Crhovská chasa funguje v Crhově živá komunita lidí.
Do Spolkovny jezdí lidé přes půl Moravy

Motokros? V jiné části obce

K záměru měli výhrady někteří ekologičtí aktivisté. Celou věc řešili úředníci ministerstva životního prostředí, ti však jejich námitkám za pravdu nedali. V prostoru se vyskytují chránění živočichové, zvláště obojživelníci. Aby zde mohli žít i nadále, vzniknou zde dvě nová jezírka, „broučkoviště“ nebo zídky pro plazy.

Na místě budovaného sportovního areálu roky fungoval motokros. Hluk však znepříjemňoval život lidem v blízké lokalitě Nové Domky. Sepsali i několik petic. Rapotínští zastupitelé proto hledali pro areál jiné využití.

Motokrosový sport by se v budoucnu mohl do Rapotína vrátit.

„S motokrosem nemáme problém, ale v jiné části obce, která nebude tak hlukově zatěžovat obyvatele,“ uzavřel starosta Hudec.

Podoba zastávky, které přibudou na autobusovém nádraží v Šumperku.
Na cestující u nádraží v Šumperku už nebude pršet