Profesionální hasič ze stanice v Zábřehu Tomáš Michal v ten den nebyl ve službě.

Kolem půl osmé ráno vedl děti do školy a do školky, když si všiml, že na schodech upadla paní.

Kromě drobnějších zranění dostala ještě epileptický záchvat.

„Paní měla špatně hmatný pulz. Tomáš Michal jí hned přispěchal na pomoc a zahájil nepřímou masáž srdce. Zároveň požádal kolemjdoucí, aby přivolali záchrannou službu. Ještě před jejím příjezdem se mu za pomoci lékaře a sestry z polikliniky podařilo paní přivést částečně k vědomí," popsal dramatické okamžiky ředitel Územního odboru Hasičského záchranného sboru v Šumperku Martin Žaitlik.

Skromný zachránce ve svém činu nevidí nic mimořádného.

„Na podobné okamžiky se pravidelně připravujeme, jako profesionální hasiči pomáháme zachraňovat lidské životy často. Mimořádné to bylo snad jen v tom, že jsem neměl po ruce žádné zázemí, jako máme při výjezdech," řekl Tomáš Michal.

Pro ocenění za záchranu života ženy, která zkolabovala s epileptickým záchvatem, si ve středu 18. listopadu přišel na radnici profesionální hasič Tomáš Michal (v uniformě).

Pro ocenění za záchranu života ženy, která zkolabovala s epileptickým záchvatem, si ve středu 18. listopadu přišel na radnici profesionální hasič Tomáš Michal (v uniformě). Za jeho čin mu poděkoval (zprava) jeho nadřízený – ředitel Územního odboru Hasičského záchranného sboru v Šumperku Martin Žaitlik, který zároveň zastupoval spolek bezpečný Šumperk, starosta Zábřehu František John a místostarosta Karel Crhonek. Foto: DENÍK/Michal Krestýn

Nebát se pomoci

Podle něj je v podobných chvílích nejdůležitější se nebát.

„Mnoho lidí třeba ovládá základy první pomoci, ale když se do takové situace dostanou, mají najednou strach. Takže bych jim vzkázal, ať se nebojí pomoci," dodal zachránce.

Vyzdvihl také, že kolemjdoucí neprošli jen bez povšimnutí okolo, ale zapojili se.

„Jedna studentka mně hlídala čtyřletého syna, protože jsem se musel soustředit na pomoc, další paní přivolala záchrannou službu. Na pomoc přispěchal i lékař se sestrou z ambulance," doplnil Tomáš Michal.

Na radnici převzal pamětní list od města i spolku Bezpečný Šumperk, který propaguje a podporuje bezpečný život lidí v našem okrese. Pak se Tomáš Michal zapsal do pamětní knihy města.

„Je moc dobře, že tady v Zábřehu máme takové lidi, kteří v náročné situaci dokáží pohotově zareagovat a přispět k záchraně života. Věřím, že bude ještě příležitost tento čin ocenit i jinak, například Cenou města, pokud na ni bude Tomáš Michal nominován," vyzdvihl zachránce starosta Zábřehu František John.