Poptávku po nich město zveřejnilo již před časem, ale nikdo se nepřihlásil.

Na terénní práce a zpracování nálezů radnice vyčlenila jeden a půl milionu korun.

„Sehnat archeology je těžké, většina pracuje na dopravních stavbách. Pevně věřím, že se do druhého kola někdo přihlásí a harmonogram rekonstrukce to neohrozí,“ doufá starosta Mohelnice Pavel Kuba.

Petra Hoblerová z Loučné nad Desnou s dcerou Naděždou a kocourem.
Petra z Loučné se poprala s rakovinou. Teď chce pomáhat ostatním

Čekají se cenné nálezy

Radnice chce, aby archeologové nastoupili začátkem ledna, výzkum by měli ukončit do 25. února.

Dá se očekávat, že se podaří najít další historicky cenné věci. U předchozích staveb v centru města, jako byla úprava náměstí a okolí, tomu tak vždy bylo.

Již v létě byla lokalita zkoumána pomocí georadaru. Objevily se totiž domněnky, že jsou zde pozůstatky středověké městské brány. To se ale nepotvrdilo.

Pokud by město archeology nenašlo, nastal by velký problém. Průzkum je totiž podle zákona o památkové péči povinný téměř při každé stavbě a při jeho porušení hrozí sankce i trestní stíhání.

„Organizace oprávněné k provádění archeologických výzkumů se nacházejí v každém kraji. Na střední Moravě jsou ale odborníci vytížení v souvislosti se stavbou dálnice D1 i dalšími projekty,“ sdělil mluvčí Archeologického ústavu Akademie věd Jaroslav Řídký.

Proměna krytého bazénu v Šumperku na vizualizacích z roku 2012
Proměna šumperského bazénu letos nezačne

Modernizace za 50 milionů

Projekt modernizace mohelnického autobusového nádraží přijde na částku kolem padesáti milionů korun. Velkou část pokryje dotace, kterou má již Mohelnice přislíbenou.

Bude se jednat o kompletní rekonstrukci autobusového terminálu, který je již roky v nevyhovujícím stavu, cestující se nemají kde schovat před nepřízní počasí a nejsou zde k dispozici ani toalety.

To vše vyřeší stavba nové provozní budovy, která nahradí starý a již delší dobu pro veřejnost uzavřený starý objekt. Součástí projektu je i podzemní parkoviště pro desítky aut.

Vizualizace autobusového nádraží v Okružní ulici v Mohelnici po rekonstrukci. Parkovat se bude pod zemí i na povrchu. Zastávky dostanou zastřešení.
Mohelnice vypisuje obří zakázku na autobusové nádraží