Město se už několik let potýká s problémem, že nemá vlastní archiv a spisovnu. Městský archiv byl původně umístěný na půdě staré budovy radnice. Posudek statika z roku 2011 ale konstatoval, že budova je neúměrně zatížená.

„Problém je, že podlahy na půdě jsou zakryté a zespodu jsou zase stropní podhledy, takže se nedá poznat, v jakém stavu podlaha je. Na základě statického posouzení jsme proto nechali půdu částečně vyklidit," upozornil starosta města Pavel Kuba.

Spisy tak nyní město skladuje ve volných kancelářích, což ale není moc přehledné. V přístavbě by bylo pro archiv a spisovnu vyhrazené přízemí.

První patro by mělo sloužit městské knihovně. Ta dosud sídlí v ulici S. K. Neumanna, kam se nastěhovala v roce 1982. Budova se ale v roce 1992 vrátila v restitucích původním majitelům a město tam platí nájem.

Přemístění do vlastních prostor by proto přineslo i nemalou finanční úsporu. „Za knihovnu dnes platíme nájem tři sta tisíc korun za rok, takže její přestěhování do přístavby radnice by zaručilo i určitou finanční návratnost vložené investice," vysvětlil Pavel Kuba.

V dalším patře by pak byla umístěná zasedací místnost, v níž by se konala například jednání městského zastupitelstva. Snadný přístup i pro tělesně postižené zajistí výtah. Přístavba má být by navíc v jednotlivých patrech propojená se starou budovou. Ta by se pak mohla spojit v úrovní prvního patra tunelem nad Smetanovou ulicí s novou úřadovnou města.

„Proti přístavbě nic nemám, pokud je potřeba. Jenom doufám, že architekt nevytvoří nějakou příliš moderní stavbu, která bude jak pěst na oko. Mělo by to být něco, co se bude hodit ke stávající budově," míní Mohelničanka Jana Svobodová.

Do podkroví přístavby hodlá město umístit novou kotelnu a vzduchotechniku. I to přinese úspory, protože radnice je nyní vytápěná elektřinou, což je nákladné. Spolu s výměnou oken a zateplením by to uspořilo značnou sumu.

Město nyní musí připravit veřejnou soutěž na firmu, která zpracuje projektovou dokumentaci. To by podle odhadů mělo vyjít asi na půl milionu korun.

Celá přístavba by mohla stát asi třicet milionů. „Jde o projektovanou částku a zatím jen velmi hrubý odhad. Vysoutěžená suma by mohla být podle mého názoru někde kolem dvaceti milionů," doplnil starosta města. Město se navíc může ucházet o dotace, například na knihovnu.

Letos se bude pracovat na prováděcí dokumentaci až po stavební povolení. Samotná výstavby by mohla odstartovat v roce 2016, pokud tomuto záměru dají zastupitelé zelenou. „Otázkou ale je, kolik nám zůstane finančních prostředků, protože musíme nechat opravit ulice po stavbě kanalizace," připomněl Pavel Kuba.

Starší ze dvou budov, v nichž sídlí úřadovny města, nechal podle dostupných pramenů vybudovat v roce 1564 Jakub Brus, bratr pražského arcibiskupa Antonína Bruse. Správa města zde sídlila od roku 1631 a úřadovalo se zde až do poloviny osmnáctého století. Pak zde byla kasárna. Současný stav budovy pochází z roku 1923 a navrhl jej akademický sochař Vilém Rus.