S návrhem přišla starostka města Jana Zwyrtek Hamplová na mimořádném jednání zastupitelstva, které se konalo v pondělí 31. března. Personální otázky byly jedním z pouhých dvou bodů programu schůze.

Ke hlasování nakonec nedošlo, protože na zasedání nebyli přítomní ti, jichž se mají změny dotknout. O rekonstrukci rady budou zastupitelé znovu jednat za dva týdny.

Starostka Jana Zwyrtek Hamplová navrhla, aby v nové radě zasedli zástupci všech stran s výjimkou komunistů. Těm by zůstalo vedení finančního výboru.

„Každý by se dostal k informacím a zvládli bychom i náročný projekt na rekonstrukci kanalizace, který nás čeká. Kouzlem mého návrhu je, že by tak teoreticky nikdo nebyl v opozici a jednání by se zefektivnila," zdůvodnila svůj návrh starostka.

Do funkce by se měl podle ní vrátit místostarosta Aleš Miketa (VV), kterého zastupitelé před dvěma týdny odvolali. Důvodem je právě miliardový projekt na opravu kanalizace. Ve své kompetenci jej měl právě Aleš Miketa. Navíc zastupuje město v představenstvu společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk, která bude investorem akce a příjemcem dotace.

„V projektu Horní Pomoraví II ho nemá kdo zastoupit. Dělal na tom tři a půl roku a teď, když jde tato akce do finále, je potřeba, aby se tomu věnoval. Jen tak můžeme tento náročný úkol zvládnout," apelovala na své kolegy starostka.

Nezávislí by si podle jejího návrhu ponechali dvě místa v radě, po jednom křesle radního by připadlo lidovcům, Věcem veřejným, ODS, ČSSD a TOP09.

Podle bývalého starosty města a opozičního zastupitele Antonína Navrátila (TOP09) ale dohoda není možná. Odmítá také návrat Aleše Mikety do funkce místostarosty.

„Pan Miketa je nejslabším členem současného zastupitelstva. Jak jsem vyslechl na zasedání zastupitelstva občany, diví se, že právě on má v kompetenci dvoumiliardový projekt Horního Pomoraví. Mají obavu, že to nedopadne dobře. Naprosto s nimi souhlasím," řekl Antonín Navrátil.

K razantním změnám ve vedení města došlo před dvěma týdny, kdy se opozici podařilo odvolat z funkce právě místostarostu Aleše Miketu a dva radní Jiřího Hanáka a Jiřinu Matouškovou (oba Nez.).

Na jejich místo následně zastupitelé těsnou většinou zvolili bývalého místostarostu Pavla Kubu (ČSSD), Milana Kalouse a Zdeňka Zbranka z ODS a Svatavu Karafiátovou. Ta byla sice zvolená za Nezávislé, ale v roce 2011 oznámila, že s nimi už nechce být spojována. Opozice tak získala v sedmičlenné radě většinu.

Starostka Hamplová: Pokud nedojde k dohodě, zvážím setrvání ve funkci

Jana Zwyrtek Hamplová se novou starostkou Mohelnice stala 17. dubna letošního roku.Vytvoření „duhové" koalice v radě města napříč politickým spektrem navrhla starostka Mohelnice Jana Zwyrtek Hamplová. V čem vidí její výhody? A jak bude postupovat, pokud její návrh nezíská podporu?

Co je podle Vašeho názoru příčinou současné vyhrocené situace v mohelnickém zastupitelstvu?
Vyhrocená je permanentně od voleb v roce 2010. Kolegové znásilnili jejich výsledky, pak se mezi sebou hádali a to se vrací jako bumerang. Opakovaně jsem jim nabízela ruku ke spolupráci, ale narážela jsem stále na intriky a politikaření. O spolupráci sice všichni mluvili, ale dělali pravý opak. Bez ohledu na město. Byla jsem bezmocná.

Co si slibujete od vytvoření „duhové" koalice v radě města, jak navrhujete?
Skončení hry na velkou politiku, protože díky této hře jsme tam, kde jsme – v totálním rozkladu lidských vztahů. Pokud tedy důvodem návrhu na změny v radě na předminulém zasedání bylo to, aby to odráželo výsledky voleb, tedy pokud se lidem opět nelhalo, musejí můj návrh přijmout. Jinak řečeno – oni o spolupráci zatím jen mluvili, já nabízím její konkrétní podobu. Tak, jak jsem o to usilovala po volbách. Mohou ukázat, zda svá slova myslí vážně, nebo jsou to zase jen řeči.

Mohelnici čeká v letošním roce hned několik náročných investičních akcí, především projekt Horní Pomoraví, který má začít každým dnem. Co je podle Vašeho názoru nutné udělat, aby současná situace negativně neovlivnila přípravu a provedení těchto akcí a v konečném důsledku tak neuškodila městu a jeho občanům?
Je pro to nutné udělat úplně všechno. V tomto kontextu bylo to, co se stalo 19. března, zcela neodpovědný a především nepromyšlený krok. Tedy je skutečně nutné, aby kolegové dostali konečně rozum. Už proto, že to byli hlavně oni, kdo nás do této situace po volbách dovedl. Mají poslední šanci to důstojně napravit. Je na nich, zda to využijí, nebo dál budou pokračovat v rozkladu města. Já tu šanci nyní nám všem dávám, protože někdo už prostě musí mít rozum.

Jak budete postupovat, pokud Váš návrh nezíská dostatečnou podporu?
Jde spíše o to, co s tímto zjištěním budou dělat občané ve volbách na podzim. Pokud někdo mluví o spolupráci a pak dělá pravý opak a pokud se někdo po třech a půl letech odkazuje na výsledky voleb a pak nepodpoří návrh, který je jejich jasným odrazem, a pokud někdo donekonečna opakuje „nemáme informace" a odmítne návrh sedět přímo u zdroje v radě města - pak nemá v příštím zastupitelstvu co dělat, protože neví, co mluví a co vlastně chce. Pokud nedojde k podobné odpovědné dohodě, pak jsem kolegy se vší vážností upozornila, že zvážím já, místostarosta Oldřich Klemš a Dagmar Tkáčová své setrvání ve funkcích. Za takových podmínek prostě nelze město odpovědně řídit. Jsem profesionál a nemohu a nehodlám nést odpovědnost za chyby druhých, které od voleb vrší jednu za druhou. Ale naděje umírá poslední - třeba konečně po třech a půl letech vyhraje rozum, ne politika.

Exstarosta Antonín Navrátil: Pro další změny v radě nevidím důvod

Bývalý starosta Mohelnice a dnes opoziční zastupitel za TOP09 Antonín Navrátil.Obměna rady města, jak ji navrhuje starostka Jana Zwyrtek Hamplová, by byla v Mohelnici už pátou personální rošádou v tomto orgánu za tři a půl roku tohoto volebního období. Pomohlo by to uklidnit rozjitřené vášně? Podle jednoho z opozičních zastupitelů a bývalého starosty města Antonína Navrátila není pro další změny důvod.

Co je podle Vašeho názoru příčinou současné vyhrocené situace v mohelnickém zastupitelstvu?
Tou příčinou je jednoznačně styl jednání starostky Zwyrtek Hamplové. Naše starostka je již pověstná tím, že kamkoli přijde, zůstanou po ní dva nesmiřitelné tábory. To je možné vidět jak ve společnosti VHZ, tak i v mohelnickém zastupitelstvu. Zde napadá zastupitele v městském zpravodaji, podává na ně trestní oznámení, místo skutečné práce jen slibuje a píše oslavné články na svou osobu. S takovým člověkem je spolupráce téměř vyloučená. Ten, kdo ji blíže pozná, nemůže jejím slovům vůbec věřit.

Bylo by řešením vytvoření „duhové" koalice v radě města napříč stranami, jak navrhla starostka města?
Duhovou koalici řešíme již od počátku volebního období. Nezávislí to opakovaně znemožnili. Když jsme však tehdy, po prvním jednání řekli, že si návrhy promyslíme, stali jsme se nepřítelem číslo jedna. Rada je v současné době vyváženě zastoupena a já nevidím důvod pro další, už páté změny v tomto volebního období. Odmítám styl jednání paní starostky, která avizovala, že odstoupí, pokud neschválíme návrat pana Mikety do funkce místostarosty.

Mohelnici čeká v letošním roce hned několik náročných akcí, především projekt Horní Pomoraví, který má začít každým dnem. Nemůže současná situace negativně ovlivnit přípravu a provedení těchto akcí a v konečném důsledku uškodit městu a jeho občanům?
Pokud jde o projekt Horní Pomoraví II, ten již delší dobu žije vlastním životem, prakticky mimo vliv politických zástupců. Společnost VHZ totiž vysoutěžila správce stavby, který celou akci koordinuje. Kdo vyvolává ve společnosti VHZ nepokoje a fakticky projekt Horní Pomoraví II ohrožuje, je paní starostka a bývalý místostarosta Miketa, kteří tam iniciovali personální změny, aby se tak fakticky vytvořilo místo pro pana Miketu, který se chtěl stát předsedou představenstva. Městu aktuálně více škodí nekontrolované rozdávání peněz z rozpočtu města například navyšováním stavu úředníků. Také z tohoto důvodu jsme 19. března iniciovali změnu rady města.

Jak by se podle vás dala situace zklidnit a vyřešit?
Situace se v Mohelnici uklidní, až půjde paní Zwyrtek Hamplová do politického důchodu. Bude to zřejmě ještě nějakou dobu trvat, ale historie ukáže, že jsem měl pravdu.