Členové Cechu přátel pátého ročního období připravili tradiční a oblíbenou zabíjačku. Letos se konala už po dvaadvacáté.
„Přichystali jsme asi jedenáct set jitrnic, šedesát cepů tlačenky, uzený bůček, krkovice i kýtu. Navařili jsme také asi tři sta litrů zabíjačkové polévky prdelačky,“ vypočítal cechmistr Karel Nosek alias Karlos I.
Přípravy vždy členům cechů zaberou celý předchozí den.
V neděli pak na náměstí vše chystají už od šesti ráno. Stavějí stánky a topí pod kotlem, aby byla polévka horká, až se začnou scházet zákazníci. O ty není nikdy nouze.
„Chodím sem každý rok. Pokaždé si bereme domů polévku, letos jsem koupila i jitrničky a tlačenku. Vždycky si pochutnáme, všechno je čerstvé a výborně to chutná,“ pochvalovala si jedna ze zákaznic Marcela Janíčková.
U stánků se linuly dlouhé fronty. Čekání si lidé mohli zpříjemnit ochutnávkami. Zdarma si mohli namazat chleba čerstvě vyškvařeným sádlem, přidat škvarky a na zakousnutí si pochutnat na cechovních koláčcích.
Pravou předvánoční atmosféru dokresloval sněhový poprašek, poletující vločky, koledy a vůně cechovního punče a svařáku.