Pro příchozí byly připraveny atrakce a zábavný program, ale především možnost nahlédnout do výrobních prostor závodu. V něm pracuje tři a půl tisíce lidí, a je tak jedním z největších zaměstnavatelů v celém Olomouckém kraji.

„Pracuje tady náš strejda. Zajímalo nás, jak to v Helle vypadá,“ popsala jedna z příchozích Jana Procházková motivaci své návštěvy.

Následky bouřky v sobotu 9. června v Šumperku a okolí.
Bouřka vytopila transfuzní stanici, zastavila i vlaky

V závodu se vyrábí světlomety pro zhruba dvacítku modelových řad vozidel, ročně se jedná o miliony kusů. Některá dnešní světla toho přitom umí mnohem více, než jen zapnout a vypnout žárovku. Připomínají spíše menší počítač.

„Tento světlomet pro rozsvěcování jednotlivých funkcí nepoužívá samostatné kabely, ale řídicí jednotku, která s automobilem komunikuje přes pět pinů. Automobil vyšle signál, že chce rozsvítit blinkr, řídicí jednotka ho vyhodnotí a blinkr rozsvítí,“ popsal na jednom ze stanovišť zaměstnanec závodu Miroslav Brokeš.

Dolní Moravě vévodí největší mamutí atrakce na světě.
Na Dolní Moravě vyrostl největší mamut na světě. Co je uvnitř?

Některé modely umí světelný rok samy regulovat. „Kamera detekuje pouliční lampy a světlomet přepne do městského módu. Světlo se rozvine do krajů, aby neoslňovalo okolí. Světlomet umí rozložit světelný tok i tak, aby protijedoucí auto nebylo oslněno, ale vy jste viděl, co se okolo děje,“ ukázal jeho kolega Libor Zbožínek.

Závod disponuje vlastním vývojovým centrem a zkušebnami. V nich se výrobky testují na odolnost proti vibracím, prachu nebo stříkající vodě. Řada procesů v Helle je automatizovaná, důležitou roli zde hrají roboti. I přesto je lidská síla nezastupitelná.

„Je velká poptávka po kvalifikované pracovní síle, programátorech, seřizovačích. I seřizovači v dnešní době vytváří programy a udržují toto sofistikované zařízení v chodu,“ poznamenal vedoucí předvýroby Jan Horneš.

Kino Oko v Šumperku po rekonstrukci.
Šumperské kino Oko otevřelo po modernizaci. Podívejte se dovnitř