Profesionálové z Olomouckého kraje zde ve středu 26. dubna spolu se svými polskými kolegy nacvičovali záchranu zraněného v náročném horském terénu.

Úkolem týmu bylo transportovat poraněného člověka na vzdálenost zhruba osmi set metrů. Na této trase jej museli dvakrát vytáhnout na skalní masiv o výšce až čtyřicet metrů a dvakrát jej pomocí lanového traverzu přepravit přes hlubokou roklinu.

Náročný úkol zvládli splnit během necelé hodiny.

„Hasiči si zkouší vzájemnou spolupráci, polští kolegové jsou začleněni do týmu a plní úkoly dané velitelem,“ řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Nehoda 19leté řidičky mezi Mohelnicí a Studenou Loučkou
Mladou řidičku trefil kus brzdy z náklaďáku. Zraněná nabourala

Vytahování zraněného na vrchol skály se od běžného sportovního lezení značně liší.

„Oni v podstatě po skále nelezou, ale nahoře mají udělaný kotevní bod a vytahují nosítka na laně. Člověk, který jde s těmi nosítky, je tlačí od skály, aby o ni nedřely,“ popsal hasič Petr Urbanovský.

Zásah mužům komplikovalo sněžení, mokrý terén a teplota okolo nuly.

„Jsou to reálné podmínky, které je mohou v Jeseníkách při běžných zásazích potkat,“ poznamenala mluvčí Hacsiková.

Nový pavilon Nemocnice Šumperk.
Do nového nemocničního pavilonu v Šumperku se stěhují první ambulance

Ostrý zásah podobného charakteru absolvovali hasiči začátkem ledna. Z patnáct metrů hluboké rokle nedaleko Nových Losin na Šumpersku vyprošťovali zraněnou turistku.

Čeští a polští hasiči používají odlišné postupy práce, vybavení i způsob komunikace. Cílem třídenního cvičení je, aby je vzájemně poznávali.

Zásah ve skalách není jediný, při němž spolupracují. Další skupina během středy trénovala v podzemních štolách v okolí Zlatých Hor.

Cvičení je součástí projektu Bezpečné pohraničí. Ten potrvá tři roky a zapojí se do něj hasiči z pěti českých krajů a tří polských vojvodství. V rámci Česka se jedná o největší přeshraniční projekt svého druhu.

Rozhledna na Biskupské kupě u Zlatých Hor.
Nejstarší rozhlednu v Jeseníkách čeká velká oprava