Obnovují pomník Vincenze Priessnitze

Jeseník – Do finále jde obnova pomníku Vincenze Priessnitze ve Smetanových sadech v Jeseníku. Restaurátoři nejprve odsekali a vyčistili poškozené spáry. Poté povrch mramorového monumentu očistili od prachu, rostlin a sintru. Ten byl hlavním problémem, který se na pomníku lidového léčitele objevil.

„Sintr je silně porézní bělavá hornina, která vzniká srážením uhličitanu vápenatého z roztoků obsahujících vápenec," sdělil restaurátor Jakub Gajda, který práce na pomníku prováděl.

Nános snímal mechanicky i pomocí chemických roztoků, jež silnou vrstvu změkčily a rozpouštěly. Po opětovném vyspárování čeká mramorové sousoší úprava odpuzující vodu.

Pomník Vincenze Priessnitze je kulturní památkou. V roce 1919 jej zhotovil sochař Josef Obeth. Ve své době byl velmi ceněn a označován za nejlepší pomník v rakouském Slezsku.

Zídka okolo Vodní tvrze už nepadá

Jeseník – Zídka, která obklopuje jesenickou Vodní tvrz, už nehrozí zřícením. Pětačtyřicet metrů hrazení bylo v havarijním stavu, leželo totiž na hlíně. Technické služby zídku rozebraly, zhotovily základy, železnou výztuž a znovu ji vyzdily. Práce skončily v uplynulých dnech.

V Jeseníku přibydou koše na psí exkrementy

Jeseník – Čtyři desítky košů na psí exkrementy se v následujících týdnech objeví v ulicích Jeseníku. Umístěny budou především na sídlištích a v místech, kde městská vyhláška umožňuje volný pohyb psů.

„Jedná se například o ulice Karla Čapka, Kalvodova nebo lokality směrem k Čertovým kamenům či ke Zlatému Chlumu," sdělila vedoucí Odboru životního prostředí jesenické radnice Regina Weiserová.

Koše samospráva rozmístí zhruba na dvaceti místech. „Přivítáme podněty od občanů s dalšími tipy na jejich umístění," poznamenala Regina Weiserová.

Za koše město zaplatí 78 tisíc korun. Třicet tisíc uhradí z daru Olomouckého kraje, který získalo za vítězství v soutěži O keramickou popelnici. Zbytek pokryje ze svého rozpočtu.

V Jeseníku je evidováno kolem osmi stovek psů. Poplatky za jejich držení se liší. Obyvatelé domů s více než pěti bytovými jednotkami za své čtyřnohé miláčky zaplatí patnáct set korun ročně, lidé v menších bytovkách polovinu této částky. Pro majitele rodinných domů je poplatek stanoven na tři sta korun, senioři zaplatí dvě stovky.

V Petrově budou soutěžit o nejlepší guláš

Petrov nad Desnou – Soutěž o nejlepší kotlíkový guláš se uskuteční v sobotu 10. září v Petrově nad Desnou na hřišti u nádraží. Sraz účastníků akce je v 9 hodin. S sebou musí mít minimálně šestilitrový kotlík, dřevo a potřebné suroviny na guláš. Účastníci se přihlašují pomocí SMS na čísle 604 210 847. Startovné za družstvo činí sto korun.

V Jindřichově nepůjde elektřina

Jindřichov – Na dvě odstávky elektrické energie se musí připravit obyvatelé Jindřichova a přilehlých osad. V pátek 23. září nepůjde proud od 8 do 15 hodin v místní části Nové Losiny, ve středu 29. září od 8 do 15 hodin pak v samotném Jindřichově, místní části Pleče, Pustých Žibřidovicích a v Pekařově.

V Ostružné se sejdou rodáci

Ostružná – Horské vesnice Ostružná zažije sraz místních rodáků. Jejich setkání je naplánováno na sobotu 10. září od 10 hodin v Hotel parku. Na akci je zván každý, kdo se v obci narodil nebo žil. Pořadatelé ocení, pokud s sebou vezmou fotografie ze svých archivů. Účast na akci přislíbili i rodilí Němci.

V Žulové opravují hradební zeď

Žulová – Do oprav hradební zdi kolem kostela svatého Josefa se pustila farnost v Žulové. Práce se kromě zdi lemující chrám a hřbitov dotknou také kostelní věže. Práce provádí firma Jurčík stavebnictví z Velkých Heraltic u Opavy. Do akce se mohla farnost pustit díky podpoře ministerstva kultury, které dílo prostřednictvím Programu záchrany architektonického dědictví z větší části dotuje. Obnova zdi je rozvržena do tří etap. První by měla skončit do závěru letošního listopadu. Celkově by měly práce trvat čtyři až pět let a stát zhruba čtyři miliony korun.

Zasloužilému sportovci odhalí pamětní desku

Jeseník – Sáňkař Horst Urban bude mít v Jeseníku pamětní desku. Nacházet se bude v ulici U Kasáren. V sobotu 24. září v 10 hodin ji u příležitosti nedožitého 80. výročí narození tohoto sportovce odhalí zdejší sáňkařský oddíl. 12. a 19. listopadu od 18.45 hodin pak předseda jesenického sáňkařského oddílu v Zrcadlovém sále jesenických lázní promluví o vzniku sáňkařského sportu na Gräfenbergu.