Vzhledem k platným opatřením proti šíření koronaviru se turisté nebudou hromadně registrovat na startu ani shromažďovat v cíli. Pořadatelé první letošní akce koncipují spíše jako individuální průchod trasami tradičních akcí.

„Jdeme do toho díky tomu, že se situace s koronavirem zlepšila, navíc lidé budou roztroušení po trasách, žádné rizikové houfy neočekáváme,“ vysvětlil Zdeněk Svozil z KČT, odbor Moravia Hlubočky, hlavní organizátor jubilejní Moraviánské 50.

V sobotu se uskuteční 50. ročník populární turistické akce se startem u kulturního domu v Mariánském Údolí, odkud se účastníci vydají směrem na Posluchov, Radíkov a dále podle zvolených trasách kolem Svatého Kopečku - nejdelší vede na Pohořany, Vésku, Kartouzku, Velkou Bystřici zpět do Hluboček.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Praktici jsou otrávení. Mladší ročníky už posílají na očkování do center

"Nikdo se nebude nikde kumulovat"

Vloni byla Moraviánská 50 kvůli koronaviru odsunuta na červen, kdy organizátorům nepřálo počasí a na start dorazilo jen pár desítek skalních podporovatelů výšlapu.

Sokol v Moravičanech v sobotu organizuje tradiční Memoriál R. Ambrože a F. Kruše. Pěší zavede do přírodní rezervace Doubrava, kolem kapličky sv. Josefa přes Bradlec k úsovské hájence, kde se všechny trasy otáčí.

„Dvanáctka se vrací do Moravičan, osmnáctka na Nové Mlýny a třicítka do Mladče, Třesín a zpět na Moravičany,“ popisovala starostka Sokola Moravičany Jaromíra Saňáková.

Upozornila, že se jedná o „individuální pochod“.

„Lidé se projdou lesem a na cestu domů si koupí párek a pivo. Nikdo se nebude nikde kumulovat. Akci koncipujeme jako individuální průchod,“ zdůraznila starostka.

Rys ostrovid. Ilustrační foto
Rys se na Zábřežsko zatoulal z Polska. Vypustili tam šelmy odchované v zajetí

Podle fáborků, bez hospod

Bez shlukování na startu a v cíli v sobotu proběhne i 18. ročník Pochodu Sovineckem, který organizuje Spolek Jáchyma Pivce z Dlouhé Loučky.

„Lidem jen předáme mapku, podle které mohou jít lesem od jednoho místa k druhému. V cíli nebude žádné občerstvení, hospody v obci jsou zavřené. Ze stolu si pak účastníci vezmou předem připravený diplom,“ popisoval letošní pravidla populární akce Pavel Beneš.

Zájemci si podle mapky a fáborků projdou nejkrásnější místa na pomezí Olomoucka a Bruntálska: hrad Sovinec, Rešovské vodopády a křížovou cestu nad Rudou.

Klub českých turistů v Olomouckém kraji nedoporučil pořádat organizované akce o tomto víkendu.

„Byli upozorněni, že situace ještě není optimální, ale upravili si pravidla s tím, že podmínkám vyhoví,“ reagoval na ohlášené pochody oblastní předseda Rostislav Klemeš.

Na sobotu předpovídají meteorologové pro Olomoucko skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 stupňů Celsia.

Kriticky ohrožený brouk roháček jedlový
Sto let byl nezvěstný. Entomologové našli v Jeseníkách vzácného brouka

Turistické výšlapy v Olomouckém kraji

8. května

Moraviánská 50

start: 7:00 až 9:30
místo: Hlubočky – Mariánské Údolí, kulturní dům
pěší: 10 až 35 km
cyklo: 35,50 km

Pochod Sovineckem

start:  7:00 až 10:00
místo: Dlouhá Loučka, křižovatka
pěší: 10 až 30 km
kočárková: 12 km

Memoriál R. Ambrože a F. Kruše

start: 7:00 až 10:00
místo: Moravičany, Sokolovna
pěší: 6 až 30 km
cyklo: 25 až 55 km
rodinná turistika: 5,6 km
Kočárková trasa: 5 km

22. května

Smržické vandr

start: 7:00 až 10:00
místo: Smržice, sportovní areál
pěší: 11 až 50 km