„S kolegyní Eliškou, která žila v Norsku, vlastníme na severu Evropy ještě jedno kavárenské zařízení, něco podobného zkoušíme společně tady, sázíme na jednoduchost,“ vysvětluje Giesl. K prioritám řadí nabídku kvalitní výběrové kávy, té je podle něj ve městě nedostatek.

Fjord leží jen pár metrů od Pikoly, v ulici Starobranská pod šumperskou radnicí.

„Že jsou hned vedle sebe, je spíš náhoda,“ pokračuje kavárník.

„Mám ale takovou vlastnost: když vidím prázdné místo, hned si představím, co tam bude. K mým dlouhodobým cílům patří oživení historické části města, která bohužel úplně nežije, což mě mrzí.“ P

ropagaci Fjordu pomohla i známější Pikola, ač to majitelé původně nezamýšleli. Koncept obou zařízení se ale lecčems liší.

„V Pikole nabízíme hodně druhů káv i dezertů. Ve Fjordu více polévky, saláty a sendviče, bereme to jako zkoušku, jestli není na Šumperk moc odvážné,“ usmívá se Giesl.

Pracovnímu týmu dodává energii mimo jiné fakt, že do kaváren často zavítají hosté ze vzdálenějších lokalit. Ti se mohou těšit na produkty výhradně domácí výroby.

„Přijde mi jako úlet, že je někdo schopen přijet do Šumperka jen kvůli našim kavárnám,“ těší ho. „Navštěvují nás i známí lidé, třeba herec Lukáš Hejlík, který mapuje dobrá gastronomická místa, dokonce nám křtil otevření Fjordu. Hodně pomáhají zmínky v médiích.“

Ilustrační foto
Nemocnice nabízí kurzy pro sanitáře

Dvě kavárny stačí

Na výrobě produktů má velkou zásluhu Gieslova rodina, zejména jeho manželka.

„Skvěle peče a vymýšlela první dezerty, stejně tak v tomhle směru pomáhá moje máma. Já jsem původně grafik, takže se stále učím něčemu novému.“

Recept na úspěch přitom zní jednoduše.

„Stačí se nebát, že člověk podniká v Šumperku. Spoustu zdejších lidí je uzavřených a kopírují sami sebe. Rád bych je někdy vzal třeba do Brna, kde je gastronomie na jiné úrovni,“ zamýšlí se. Navzdory velkému zájmu Jiří Giesl třetí kavárnu v Šumperku neplánuje, rád by udržel v chodu dvě současné a věnoval pozornost jejich zkvalitnění. „Občas přemýšlím, že bych spíš jednu zavřel,“ směje se.

V Pikole a Fjordu nyní pracuje okolo šestnácti zaměstnanců. „A všichni jsou super,“ zakončuje podnikatel. Do budoucna by ke kavárnám rád připojil i vlastní pražírnu. 

Autor: Martin Schwarz, student žurnalistiky UP Olomouc

Ilustrační foto
Staroměstsko spojila s Polskem autobusová linka, jezdí zdarma