VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mým cílem je oživit historickou část Šumperka, říká kavárník

Kavárna Pikola v Šumperku patří k nejmenším, ale nejvyhlášenějším. I proto neváhal otevřít druhý podnik. Jiří Giesl se svými spolupracovníky přivedl na konci letošního února k životu kavárničku Fjord, laděnou do skandinávského stylu.

12.7.2017
SDÍLEJ:

Kavárník Jiří Giesl ve svém oblíbeném podniku Pikola.Foto: Martin Schwarz

„S kolegyní Eliškou, která žila v Norsku, vlastníme na severu Evropy ještě jedno kavárenské zařízení, něco podobného zkoušíme společně tady, sázíme na jednoduchost,“ vysvětluje Giesl. K prioritám řadí nabídku kvalitní výběrové kávy, té je podle něj ve městě nedostatek.

Fjord leží jen pár metrů od Pikoly, v ulici Starobranská pod šumperskou radnicí.

„Že jsou hned vedle sebe, je spíš náhoda,“ pokračuje kavárník.

„Mám ale takovou vlastnost: když vidím prázdné místo, hned si představím, co tam bude. K mým dlouhodobým cílům patří oživení historické části města, která bohužel úplně nežije, což mě mrzí.“ P

ropagaci Fjordu pomohla i známější Pikola, ač to majitelé původně nezamýšleli. Koncept obou zařízení se ale lecčems liší.

„V Pikole nabízíme hodně druhů káv i dezertů. Ve Fjordu více polévky, saláty a sendviče, bereme to jako zkoušku, jestli není na Šumperk moc odvážné,“ usmívá se Giesl.

Pracovnímu týmu dodává energii mimo jiné fakt, že do kaváren často zavítají hosté ze vzdálenějších lokalit. Ti se mohou těšit na produkty výhradně domácí výroby.

„Přijde mi jako úlet, že je někdo schopen přijet do Šumperka jen kvůli našim kavárnám,“ těší ho. „Navštěvují nás i známí lidé, třeba herec Lukáš Hejlík, který mapuje dobrá gastronomická místa, dokonce nám křtil otevření Fjordu. Hodně pomáhají zmínky v médiích.“

Dvě kavárny stačí

Na výrobě produktů má velkou zásluhu Gieslova rodina, zejména jeho manželka.

„Skvěle peče a vymýšlela první dezerty, stejně tak v tomhle směru pomáhá moje máma. Já jsem původně grafik, takže se stále učím něčemu novému.“

Recept na úspěch přitom zní jednoduše.

„Stačí se nebát, že člověk podniká v Šumperku. Spoustu zdejších lidí je uzavřených a kopírují sami sebe. Rád bych je někdy vzal třeba do Brna, kde je gastronomie na jiné úrovni,“ zamýšlí se. Navzdory velkému zájmu Jiří Giesl třetí kavárnu v Šumperku neplánuje, rád by udržel v chodu dvě současné a věnoval pozornost jejich zkvalitnění. „Občas přemýšlím, že bych spíš jednu zavřel,“ směje se.

V Pikole a Fjordu nyní pracuje okolo šestnácti zaměstnanců. „A všichni jsou super,“ zakončuje podnikatel. Do budoucna by ke kavárnám rád připojil i vlastní pražírnu. 

Autor: Martin Schwarz, student žurnalistiky UP Olomouc

Autor: Soňa Singerová

12.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

V Jeseníkách platí lavinová jednička

Tragická nehoda v Hrabenově, místní části Rudy nad Moravou
2

Řidička sjela do potoka, zemřela v nemocnici

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

Kovařík: Šumperk mi hodně pomohl, Přerov je srdeční záležitost

Pro někoho to byla nečekaná volba. Před startem tohoto ročníku WSM ligy se trenéři HC Zubr Přerov rozhodli poslat jednoho ze stabilních členů kádru Lubomíra Kovaříka na hostování do druholigového Šumperku.

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Nový Malín

  Na stránce tištěných novin postupně představíme všechny děti z našeho regionu, které letos nastoupily poprvé do školy.

Na jesenickém náměstí už stojí vánoční smrk

Masarykovo náměstí v Jeseníku zdobí vánoční strom. Na prostranství před radnici jej místní technické služby usadily v pondělí 20. listopadu, během úterka jej pracovníci začali zdobit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT