„Nemocný měl jiná chronická onemocnění. Bohužel průběh byl těžký," komentovala případ z tohoto týdne Růžena Haliřková, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Aktuální nemocnost podle poslední statistiky epidemiologů má klesající tendenci.

Na Olomoucku v tomto týdnu evidují 1739 nemocných se záněty horních dýchacích cest v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Největší nemocnost je stále mezi nejmenšími dětmi a školáky.

„Předpokládáme, že klesající trend bude plynule nadále pokračovat," dodal hlavní epidemioložka.

Chřipkovému onemocnění podlehli podle odborníků většinou starší lidé s jiným závažným onemocněním, například srdce.

Naopak pozitivněji vypadá statistika akutních respiračních chorob. Oproti předchozímu týdnu ubylo 144 nemocných na 100.000 obyvatel. Nemocnost poklesla především ve věkové kategorii u nejmenších dětí do pěti let.

Minulý týden hlásili lékaři 4248 nemocných nejmenších dětí na 100.000 obyvatel, nyní je jich o téměř tisícovku méně.

Počet nemocných školáků se drží stále ještě na podobných číslech, hygienici nyní evidují ve věkové kategorii šest až 14 let 2733 nemocných.

Ordinace v Olomouckém kraji stále ještě nejvíce zaplňují pacienti na Jesenicku, tam se počet nemocných stále drží těsně nad hranicí 2000 nemocných na 100.000 obyvatel. I tam však čísla postupně klesají.

Naopak na sousedním Šumpersku a také na Přerovsku už počet nemocných klesl pod hranici tisíc obyvatel. Na Šumpersku evidují hygienici 840 nemocných, což je o 289 méně než předchozí týden, na Přerovsku je to 705 nemocných na 100.000 obyvatel.

Počty pomalu klesají také na Prostějovsku. Region se s nemocností v předchozích týdnech potýkal nejvíce, nyní je tam evidováno 1222 nemocných na 100.000 obyvatel. Mírný pokles je také na Olomoucku, kde je nyní 1739 nemocných. „Předpokládáme už setrvalý trend," doplnila Haliřová.

Po ústupu chřipkové epidemie zrušili minulý týden zástupci zdravotnických zařízení v Olomouckém kraji zákazy návštěv. Jako poslední byl odvolán v nemocnici ve Šternberku na Olomoucku.