„Lanovka bude v provozu o všech květnových víkendech a svátcích, od 23. května pojede denně," upřesnil Tomáš Hrbáček ze společnosti K3 Sport, která provozuje infocentrum elektrárny. Od horní stanice lanovky se k nádrži podle něj pohodlně dostanou i rodiny s kočárky. Pro starší turisty či tělesně hendikepované provozovatelé zajišťují kyvadlovou dopravu autobusem. Loni navíc pod korunou hráze přibyl bufet, infocentrum i toalety.

Dlouhé stráně jsou nejnavštěvovanější elektrárnou Skupiny ČEZ a zároveň nejpopulárnějším cestovatelským cílem v Olomouckém kraji. Roční návštěvnost se v posledních letech pohybuje kolem 80 tisíc. Počet lidí, kteří si ji od roku 1998 v rámci exkurze prohlédli, se pomalu blíží milionu. „Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně je pro náš region skutečným unikátem. Navštíví ji většina turistů, kteří do Jeseníků přijíždějí na dlouhodobější pobyty," řekla ředitelka sdružení cestovního ruchu Jeseníky Andrea Závěšická.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů elektřiny.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na webu www.virtualniprohlidky.cez.cz. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci na webu www.dlouhe-strane.cz. (hak)