Roztančené kotlíky, jak organizátoři akci nazvali, už mají v programu festivalu své stálé místo a návštěvníkům zkracují dobu při čekání na závěrečný festivalový koncert.

„Sedmý rok už soutěž pořádáme, je otevřená a kromě souborů se do něj může zapojit i široká veřejnost,“ sdělila vedoucí odboru školství Olga Hajduková.

„Letos se přihlásilo osm týmů, z toho tři ze Šumperka a jeden je z partnerského města Prievidza. Tentokrát jsme soutěžícím nachystali maso vepřové. Kotlíky a potřebné ingredience už jsou v jejich kompetenci,“ dodala k regulím soutěže Hajduková.

„My spoléháme na masový vývar,“ sdělil zástupce týmu, kterému kvůli nepřehlédnutelné reklamě neřekl nikdo jinak než Legiovlak. „Naší ingrediencí je sladká bábovka a milý úsměv,“ svěřily se zástupkyně pořadatelské radnice a nedávní vítězové Raškovského guláše zase vsadili na doma míchané koření. Lidé snahu týmů oceňovali určením pořadí nejlepšího guláše.

„Vzali jsme to od jedničky, uvidíme, kam až dojdeme,“ svěřily se dámy v kloboucích.

„My jdeme odzadu, a myslím, že favorita už máme,“ zhodnotil průběh místní manželský pár. Kromě toho poctivě ochutnávala a hodnotila i porota, jejíž cena byla pro soutěžící také připravena.

„Byl to asi nejtěžší okamžik celého festivalu,“ zhodnotil starosta města Tomáš Spurný. Vybrat z osmi dobrých gulášů ten nejlepší, byl opravdu velký oříšek,“ dodal předtím, než veřejně vyhlásil výsledek.

Z jejich prvního místa se nakonec radovali zástupci partnerského města Prievidza na Slovensku. Shodu s veřejností našli v pokrmu od účinkujících z jihomoravské cimbálové muziky Matěje Kůrečky ze Starého Poddvorova. Zatímco lidé jejich guláši přisoudili druhé místo, porota je umístila na příčku třetí.

Autorka: Vladimíra Bartoňová

Mezinárodní folklorní festival Šumperk 2019
VIDEO: Krojované soubory roztančily Šumperk
Nehoda v Chrasticích
Opilý řidič traktoru trefil dodávku. Takto to dopadlo