Bez práce je na Jesenicku 3760 lidí, to znamená, že na jedno volné místo připadá téměř 51 lidí. V počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo je Jeseník druhý v republice za okresem Třebíč.

Na druhé straně ale ve srovnání se stejným obdobím  loňského roku se na Jesenicku situace o něco zlepšila. Dokonce tady počet uchazečů o zaměstnání meziročně  nejvíc klesl - téměř o deset procent.

Okres Šumperk je na tom jen o málo lépe - s mírou nezaměstnanosti 13,7 je na desátém místě v Česku. V dalších okresech Olomouckého kraje je situace o něco lepší.

„Ve srovnání s ostatními kraji je Olomoucký kraj s mírou nezaměstnanosti 12,1 procenta druhý nehorší, hned za Ústeckým krajem,“ informoval Jaroslav Mikšaník z krajské pobočky úřadu práce.

Na konci února bylo v databázi volných míst nejvíce pracovních příležitostí pro dělnické strojírenské profese: kováře, nástrojaře a pomocné pracovníky, řidiče, pracovníky v oblasti pojišťovnictví a obchodní zástupce. Dobrou šanci najít práci mají také slévači, svářeči a technici.

Jaký je výhled na nejbližší měsíce? Nedobré zprávy má úřad práce zejména pro jih šumperského okresu. Dotknout by se ho mohlo avizované hromadné ve státním podniku VOP-026 Šternberk, který postupně utlumuje svou činnost ve šternberském závodě.

„Další propouštění se chystá v Oskavě. Společnost CNM textil propustí více než čtyři desítky lidé ze svého oskavského výrobního závodu. Větší část zaměstnanců ukončí pracovní poměr v dubnu, ostatní v květnu,“ upozornil Jaroslav Mikšaník. Dodal, že zaměstnanci ve výpovědní lhůtě se zapojili do projektu Restart, který poskytuje péči při hledání zaměstnání.

Míra nezaměstnanosti a počet uchazečů o práci

Jeseník: 17,9 procenta, 3 760
Šumperk: 13,7 procenta, 8 507
Přerov: 12,9 procenta, 8 989
Olomouc: 10,7 procenta, 13 434
Prostějov:  10,5 procenta, 6 256
Olomoucký kraj: 12,1 procenta, 39 479
Česká republika: 9,2 procenta, 525 119