„Cestoval jsem po světě a pracoval v Americe, v Anglii. Pak jsem se vrátil na Jesenicko a vím, že byť jsou tu lidé velmi pracovití, v podstatě živoří," řekl Jan Strapek.

Podle jeho přesvědčení lidé v regionu strádají proto, že nevěří, že by se sami uživili líp, než když důvěřují stávajícím poměrům.

„Jsem přesvědčený, že když budeme bourat ploty mezi sousedy a dávat věci dohromady, pomůžeme si mnohem víc, než kdybychom čekali na dotace a pomoc odněkud z Prahy," říká Jan Strapek.

Skupinu Sami sobě na sociální síti Facebook založil před téměř před dvěma lety. Dnes má přes čtyři stovky členů převážně z Jesenicka. Lidé si zde mohou domlouvat nejrůznější služby, práce, výpomoc, prodej i nákup čehokoliv, a to i zadarmo či za protislužbu.

Vedle sebe se tak ocitne nabídka na prodej ledničky, inzerát na darování psa, nabídka spolujízdy do vnitrozemí či poptávka po kurzu švédštiny.

„Chci, aby si lidé uvědomili, že jim nikdo zvenčí nepomůže, a začali si více pomáhat mezi sebou. Lidé tu umějí úplně všechno, ale nevidí potenciál, který mají," doplnil Jan Strapek.

O podporu místní ekonomiky se snaží také jesenická okresní hospodářská komora. V sobotu 14. června v Jeseníku pořádá jarmark regionálních produktů.

Lidé si zde budou moci koupit například čabajku a jelení klobásy z Jeseníku, mýdlo ze Skorošic, rychlebské sirupy a čaje, likéry z Adolfovic, pečivo od místních pekařů či vitráže.

Podobná akce se konala minulý týden i v Račím údolí u Javorníku a mezi lidmi o ni byl zájem. „Existuje tu spousta šikovných lidí, kteří bohužel dělají různé činnosti načerno. Snažíme se je motivovat, aby si zařídili živnostenský list a mohli po takových jarmarcích chodit," řekla ředitelka Okresní hospodářské komory Jeseník Jana Franková.

O podporu místních podnikatelů a živnostníků se snaží také značka Jeseníky originální produkt. V současnosti ji nese více než sedm desítek výrobků a služeb z celé oblasti jesenických hor.